ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2014 13:45:02

Masová vražda? Babis ruší slevu na dani statisíců živnostníků

Masová vražda? Babis ruší slevu na dani statisíců živnostníků

V minulém měsíci jsem si říkal, že pravicový ministr financí Andrej Babiš šlápl hodně vedle, když navrhl speciální daň na pohonné hmoty. Moc času neuteklo a Babiš, asi pod tlakem Sobotky, rezignoval na zásady pravicové politiky úplně.

Návrhem na zrušení slevy na dani živnostníkům. Jedná se o regulérní masovou vraždu několika set tisíců spoluobčanů.

Podle návrhu ministerstva financí poslaného do připomínkového řízení, by si už OSVČ využívající paušály nemohly nově odečítat z daní základní slevu na poplatníka, tedy až 24 840 korun ročně.

Nejvíce postiženi budou zaměstnanci OSVČ, kteří firmám fakturují, čímž jí šetří mzdové náklady. Jedná se typicky o dělníky na stavbách, různé administrativní pracovníky, novináře nebo třeba i sněmovní asistenty.

Modelově použijeme osobu, která vydělávala měsíčně 30 tisíc korun. Ta dosud neplatila žádný doplatek na dani. Od roku 2015 už však bude odvádět ročně 21600 Kč, tedy v podstatě skoro jeden měsíční plat.

Tímto krokem dává pravicový ministr financí Andrej Babiš veřejnosti signál, že se prostě nevyplatí podnikat. Jestli očekává, že menší firmy nabídnou svým stávajícím fakturantům řádnou pracovní smlouvu, tak je opravdu na omylu, protože by to celou řadu firem přivedlo k bankrotu. A tak se nám opět začnou plnit pracovní úřady. Pan Babiš si neuvědomuje úskalí osob samostatně výdělečně činných. OSVČ nemá jistotu práce, nemá nárok na odstupné a problém nastává i v případě delší nemoci. Když to zestručním, většina OSVČ v podstatě dnes neví, zda bude mít zítra práci. Tyto nevýhody a pocit nejistoty kompenzovala právě sleva na dani.

Celkem se tato inkvizice může dotknout 325 tisíc lidí, kteří daní výdajovým paušálem 60%. Jestli pan ministr sliboval před volbami, že „ANO, bude líp“, tak teď tomu dal opravdu na frak.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama