Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2017 21:16:00

Výlet do 22. století

Výlet do 22. století

Téměř přesně po roce jsem opět navštívil zřejmě nejkrásnější čínské město Chang-čou. Před rokem jsem hovořil s představiteli provincie Če-tiang, města Chang-čou a města Ning-po o možnostech vytvoření česko-čínského centra v režii provincie Če-tiang

Toto centrum je stále v provincii živou myšlenkou, neboť může podpořit příliv čínských investic do ČR a českých investic do Číny a může podpořit také růst českého exportu do Číny. Český export do Číny přitom v první polovině letošního roku vzrostl téměř o 30 %., To je jistě zajímavé, ale ještě zajímavější pro mě je, co jsem zažil dnes při návštěvě centrály velké ekektrotechnické společnosti Alhoa. Ta má sídlo právě v městě Chang-čou a je firmou skutečně světovou, mající své pobočky ve všech světadílech, ve všech nejvýznamnějších i významných zemích, včetně České republiky.

Firma začínala v roce 2001 s minimálními obraty a v loňském roce už dosáhla celosvětově obratu kolem 2 miliard dolarů. Ve svém oboru, tedy ve výrobě kamer. kamerových systémů a dalších prostředků pro bezpečnostní a dopravní systémy, je světovou dvojkou. Světovou jedničkou je čínská státní firma Hai Kang.

Firma Alhoa je ovšem firmou soukromou, takže může bez jakýchkoli problémů působit na nejvyspělejších trzích světa. V posledních patnácti letech od svého vzniku zaznamenávala firma každoročně 50% nárůst obratu. Firma věnuje na výzkum a rozvoj (RMD) každoročně 10 % svých výnosů. Z 13 tisíc zaměstnanců firmy celosvětově jich působí ve výzkumu a rozvoji 6 tisíc. Z tohoto hlediska je tedy Alhoa zřejmě jednoznačnou firmou budoucnosti i ve svém super superprogresivně se rozvíjejícím oboru.

Zaujala mě zejména technická řešení bezpečnosti ve městech a také řešení dopravních systémů měst v podání firmy Alhoa, která je na toto schopna zpracovat projekty na míru kdekoliv. Jedno i druhé je pro život ve městech dnes velice důležité. Může to pomoci racionalizovat jejich správu a učinit život obyvatel komfortnější. Pokud jde o bezpečnost, je otázka, zda je možné v českých městech dále zvyšovat počty strážníků a policistů a jaký skutečný efekt to přináší. Naopak při uplatnění kamerových projektů může být řešení bezpečnostní situace v rámci tzv. Smart City možností, jak snižovat kriminalitu na ulicích a jak při tom efektivně využívat také policie, aniž by bylo potřeba navyšovat počty policistů. Prostě důsledné uplatnění těchto systémů ve městech může vést ke snižování kriminality. A stejně tak pokud jde o řešení dopravních systémů. Projekt Smart City je firma schopna nabídnout nejrůznějším českým městům při financování nejrůznějšími způsoby. Třeba i cestou PPP projektů, to znamená v dlouhodobém horizontu splácením deseti až dvaceti let, což takové projekty činí velmi atraktivními.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama