Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2014 13:14:00

Země Západu ignorují ekonomickou realitu Ukrajiny

Země Západu ignorují ekonomickou realitu Ukrajiny

Ukrajina je zemí, která se nepochybně nachází na prahu státního bankrotu. Pouze za plyn dluží tato země Rusku podle nejnovějších informací více než deset miliard amerických dolarů.

 16. června přestalo Rusko na Ukrajinu zemní plyn dodávat a tyto dodávky se mají obnovit teprve tehdy, až Ukrajina zaplatí svůj dluh a bude schopná za další dodávky platit předem. V létě mohli vrcholní ukrajinští představitelé hrdě prohlašovat, že pokud Rusko nepřistoupí na jejich návrh ceny, tedy 268

dolarů za tisíc metrů krychlových, plyn z Ruska odebírat nebudou. 268 dolarů je částka, kterou s Ruskem dojednal prezident Janukovyč, a to nejspíše výměnou za nepodepsání asociační dohody. V okamžiku, kdy Rusko ztratilo na Ukrajinu politický vliv, nemá žádný důvod, proč Ukrajině např. poskytovat výrazné slevy na dodávky plynu.

Jelikož se blíží zima, zvýšila se poněkud i motivace Ukrajiny se s Ruskem dohodnout, a tak se v médiích objevily informace o dohodě na obnovení dodávek plynu, a to za cenu 385,5 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Stále však platí, že Rusko požaduje splacení ukrajinských dluhů za plyn a platby za dodávky plynu předem. A o tom, jak Ukrajina hodlá splatit oněch více než deset miliard dolarů, které dluží, ani o tom, jak hodlá hradit nové dodávky plynu, se ukrajinský prezident Porošenko, který v médiích o dohodě s Ruskem hovořil, pochopitelně nezmínil. Že ani na splacení dluhu ani na platby za nové dodávky krajina nemá, musí být jasné každému, a tím více pochopitelně Gazpromu, který očekává, že se za Rusko postaví země Západu.

Země Západu však raději stále hovoří o chimérách typu vstup Ukrajiny do EU či do NATO, ale k ekonomické realitě Ukrajiny jsou zcela slepé. Dělají, že nevidí, že Ukrajina dluží za plyn více než deset miliard dolarů, tedy tolik, kolik nyní nemůže zaplatit, dělají, že nevidí, že aby se Ukrajina vyhnula státnímu bankrotu, potřebuje nejméně 300 miliard eur, dělají, že nevidí, že další stovky miliard eur potřebuje tato země na vybudování fungující moderní infrastruktury a na modernizaci celého ukrajinského hospodářství. A takové peníze Ukrajině pochopitelně EU, MMF a ani nikdo jiný neposkytne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama