ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2014 17:42:12

Novela služebního zákona pomůže plynulému čerpání evropských fondů

Novela služebního zákona pomůže plynulému čerpání evropských fondů

Kabinet Jiřího Rusnoka projednal a odsouhlasil vládní novelu zákona o státní službě, s cílem profesionalizovat státní správu a usnadnit hladké využívání evropských prostředků v dalších letech.

Norma má zlepšit výkon státní správy její depolitizací a vyřešit tak dlouho odkládaný problém, na který upozorňuje i Evropská unie. „Je to jedna z podmínek pro plynulé čerpání evropských fondů v nadcházejícím programovacím období,“ připomněl premiér na tiskové konferenci.

Vládní materiál navazuje na předchozí snahy o větší profesionalizaci státních zaměstnanců. „Udělali jsme úspornější, jednodušší verzi původní legislativy z roku 2002, ale takovou, která podle našeho názoru je schopná ty cíle dosáhnout,“ vysvětlil Jiří Rusnok.

Hlavní přínos zákona spočívá v depolitizaci státní správy. „Velmi důsledně volíme princip nezávislosti státní služby na politické reprezentaci. Celý ten systém státních tajemníků, jmenovaných generálním ředitelem státní služby, který není snadno odvolatelný, není politickým reprezentantem, je to prostě nejvyšší profesionál v této oblasti, je v tomto návrhu velmi důsledně vystavěn,“ zdůraznil předseda vlády.

 Navrhovaný systém předpokládá vznik funkce generálního ředitele státní služby, který by byl jmenován velmi přísnou procedurou a po té jen velmi obtížně odvolatelný. Generální ředitel by následně na každém ministerstvu ustanovil státní tajemníky coby faktické vedoucí těchto úřadů.

 Ministr práce a sociálních věcí odhaduje, že by se zákon týkal asi 72 000 státních zaměstnanců. Rozsah jejich benefitů je ale na základě předchozích politických diskusí omezen. „Tento zákon, tak jak ho posíláme do sněmovny, bude spolehlivějším základem pro legislativní proces i pro politické reprezentanty, tak aby byli schopni eventuálně připravit komplexní pozměňovací novelu a aby nakonec z toho procesu vzešla norma, která může alespoň odstartovat implementaci státní služby v akceptovatelné úrovni,“ sdělil ministr František Koníček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama