Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2012 15:02:10

Cena léčebného konopí musí být pro uživatele co nejnižší

Cena léčebného konopí musí být pro uživatele co nejnižší

Při výběru dodavatele konopí je důležitá cena. Proto jsem předložil pozměňovací návrh k novele zákona o léčivech, podle něhož by u nabídek, které se kvalifikují do druhého kola výběrového řízení, měla výše ceny rozhodovat minimálně ze 75 procent.

Cílem pozměňovacího návrhu je zajistit dostupnost léčivých přípravků z konopí pro pacienty, kteří je potřebují. V komplexním pozměňovacím návrhu zdravotnického výboru je princip výběru dodavatele konopí upraven jako dvoukolový. Do druhého kola postoupí jen ti výrobci, kteří garantují vypěstování konopí standardizovaným postupem s přesným obsahem účinných látek a stálou kvalitou. Ve druhém kole je hlavním kritériem cena. Proto nechápu, proč by její váha při konečném rozhodování měla být jen 50 procent. V mém návrhu by cena měla rozhodovat minimálně ze 75 procent.

Potřebu srazit cenu co nejníže vyvolává obava o dostupnost léčivého konopí pro pacienty v situaci, kdy není jasné, jestli na něj budou zdravotní pojišťovny přispívat. Pokud by byly přípravky z konopí příliš drahé, zákon by se minul svým účinkem. Nemocní by si jej byli nuceni dále pořizovat ilegálně, a to určitě nechceme.

Novela zákona o léčivech, která využití léčivých přípravků z konopí umožní, byla dnes v Poslanecké sněmovně projednána ve druhém čtení.  Přístup by k němu měli mít pacienti trpící například Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou či lidé trpící nechutenstvím po chemoterapii. Konopné přípravky by mohli předepisovat jen zákonem vymezení specialisté pouze na elektronický předpis. To by mělo zamezit jeho zneužívání.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama