Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2012 9:06:41

Je třeba nastavit jasná pravidla

Je třeba nastavit jasná pravidla

Po delší přestávce jsme svědky dalšího pokusu společnosti Agel o posílení svého postavení mezi českými zdravotními pojišťovnami. V plánu je tentokrát sloučení s pojišťovnou Metal Aliance.

Ministr Heger bije na poplach, vyzývá zástupce státu v pojišťovně Metal Aliance, aby hlasovali proti sloučení, ale vše málo platné, správní rada pojišťovny rozhodla jinak.

V běžném podnikatelském světě je toto zcela normální událost, ale oblast, kudy prochází peníze z veřejného zdravotního pojištění, je něco zcela jiného a logicky pod větším drobnohledem.

V čem je tedy problém? Společnost Agel původně provozovala pouze zdravotnická zařízení a nutno říci, že vesměs úspěšně. Aby také ne, když konkrétně krajská nemocnice v Novém Jičíně byla odříznuta od ziskových oddělení právě Agelem a jak to nakonec s původně krajskou nemocnicí dopadlo asi všichni víme. S jídlem roste chuť a tak v roce 2008 vzniká zdravotní pojišťovna Agel, která je s provozovatelem zdravotních zařízení Agel ekonomicky propojena. Nemohlo se jednat o stejné subjekty, protože toto nedovolovala stávající legislativa. Nicméně vše se hezky česky obešlo a stávající Česká průmyslová zdravotní pojišťovna pak vznikla sloučením pojišťovny Agel, Hutnické zaměstnanecké a České národní zdravotní pojišťovny.

Takže samotný název již není tak do očí bijící. Stále však hrozí nebezpečí z takového propojení provozovatele zdravotního zařízení a zdravotní pojišťovny. Tím je především střet zájmů, kdy se zcela míjí účinek, zákonem stanovená role pojišťovny jako kontrolora a regulátora poskytované zdravotní péče a jejích nákladů. Paradoxně tak pojišťovna uzavírá smlouvy a posílá peníze do spřízněných zdravotnických zařízení a naopak může házet klacky pod nohy ostatním poskytovatelům zdravotní péče, kteří nepatří do stejné party. A toto nebezpečí bude dále narůstat s každým dalším spojením ČPZP a jiné pojišťovny.

Jednoznačnou rolí nejvyššího orgánu, tedy Ministerstva zdravotnictví, by mělo být nastavení jasných pravidel v již připravovaném zákoně o zdravotních pojišťovnách. Dále však postrádám koncepci, která by právě tuto oblast řešila do budoucna. Kolik a jaké zdravotní pojišťovny jsou pro naši republiku potřebné – v médiích se objevují různé počty - sedm, pět,  nebo jedna ovládaná státem? Možná nejlepší řešení, když se jedná o prostředky vybrané ze zdravotního pojištění, ale pak budiž IZIP jasnou výstrahou pro to, jak to také může dopadnout.

Jiří Rusnok, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama