Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.08.2012 15:41:45 - kavaz

Na růst počtu řidičů pod vlivem drog musíme reagovat

Doufám, že váš nesmyslný nápad na posouzení ovlivnění návykovými látkami za volantem dle krve nikdo nepodpoří. můžete mi osvětlit, jak jste přišli na to, že když je látka v krvi, je jí člověk ovlivněn?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.08.2012 11:47:11 - Ing. Jiří Rusnok
Musíme reagovat na to, že řidičů pod vlivem drog neustále přibývá. Zatímco prokazování řízení pod vlivem alkoholu je dnes snadné, řízení pod vlivem drog se prokazuje velmi těžko.

Přitom řidič, který takzvaně "nadýchá" se také nemusí cítit ovlivněn alkoholem, může namítat, že na něj tři piva působí méně než na někoho jiného a tedy že se ničeho nedopustil. Měl by každý takový případ posuzovat individuálně soudní znalec? Myslím, že by to bylo drahé, pomalé a rozhodně by to nepřispělo k bezpečnosti na silnicích. Tak proč mají mít takovou výsadu řidiči pod vlivem drog?

Vše je otázka míry. Jsem si vědom toho, že některé látky mohou zůstávat v krvi dlouho poté, co už na organizmus přímo nepůsobí. Proto spolupracujeme s odborníky z České společnosti soudního lékařství a toxikologie na stanovení takových množství, které už lze považovat za nebezpečné, například pro řízení automobilu. Vše se teprve připravuje a my se budeme snažit návrh doladit tak, aby skutečně sloužil ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Jeho cílem rozhodně není kriminalizace uživatelů, byť ilegálních drog.