Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2018 23:20:56

Kdo dělá zadarmo?

Kdo dělá zadarmo?

Kolega tvrdí, že zadarmo bolí ruce a není sám. Chtěl jsem si vyfotit bezdomovce, který na trávníku vedle autosalonu Louda v Teplicích „vykuchával lednici“, ale i ten „vystartoval“ s otázkou: dobrá, foťte, ale co mi dáte?

 Zadarmo nikdo nehne ani brvou. Lidé ani zvířata zadarmo nedělají nic. Každý čeká nebo předpokládá, že pokud něco dělá, dostane odměnu. Mohou to být peníze, jídlo, úsměv, políbení nebo něco jiného, co mu je nabídnuto, dojednáno nebo dáno.

 Lenost lidí není vrozená vlastnost, ale vypěstovaná. Nikdo se nenarodil líný, ale byl tak vychován. Ostatně proč pracovat, když vše dostává lenoch zadarmo? A lenochy si v České republice pěstujeme. Nastavují se tak pravidla, zákony i nařízení těmi, které občané platí.

 Proč chodit do práce, když mohu chodit na „pracák“?

Proč třídit odpad, když za to nic nedostanu?

Proč odpad nevyhodit kamkoliv v přírodě nebo k popelnicím, když ho nemohu prodat?

Proč dělat v ČR za „hubičku“, když za hranicemi dostanu slušnou mzdu?

 Státní úředníci a zákonodárci nařizují a pěstují lenochy, vychovávají je k nicnedělání zákonnými normami, které nedovolují sebrat například volně pohozené papíry, PET lahve, kovové odpady či plasty a jiný odpad, který by mohl být použit jako surovina.

„Sběrače“ odpadu a „nemakačenka“ však můžeme vidět při sběru jahod či ovoce, nebo na melouchu, kde nedělají zadarmo. Dostanou zaplaceno tak, aby se jim pracovat vyplatilo, tedy tolik, kolik potřebují pro svůj způsob života.

 Všichni vědí, kde je chyba, ale nikdo pro změny nic neudělá. Lidé končící na chodnících v důsledku krachu či svého předlužení, po vyřazení z pracáku, se stávají bezdomovci a nemají chuť, důvod ani touhu se vrátit zpět do takové společnosti, jaká tu je.

 Přitom by stačilo málo. Dát lidem rovná a stejná práva, stejnou odpovědnost, tvrdé tresty za násilí a šanci vydělat si tolik, na kolik schopnosti každého stačí. Samozřejmě je třeba vrátit hodnotu například i odpadům. Svobodné tržní prostředí pak vrátí do normálního života i ty, kteří skončili na dně společnosti.

 Lidé, probuďte se, vyměňte neschopné (nebo všehoschopné!) za takové, kteří budou za mzdu  (ne za úplatky) z Vašich daní pracovat pro váš prospěch a užitek. Seznamte se s hodnotovou ekonomikou privatismus.eu

 Je to jednoduché a komunální volby se blíží. Sami si vyberte, koho budete platit a za co!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama