Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2018 0:15:02

Průkaz energetické náročnosti budov? Co přináší občanům ČR?

Průkaz energetické náročnosti budov? Co přináší občanům ČR?

„Energetický štítek“ přináší lidem starosti, výdaje, sankce a pokuty. Zatím nikdo neřekl k čemu je dobrý. K čemu je využíván a co z toho lidé mají ? Samozřejmě krom starostí a výdajů!

 Povinnost zajistit průkaz energetické náročnosti budov „PENB“ při prodeji či pronájmu nemovitostí byl uložen zákonem č. 406/2006 Sb., o hospodaření s energií a následně byla povinnost specifikována vyhláškou č. 148/2007 Sb. Samozřejmě následovaly další právní úpravy, ale není nutné všechny jmenovat.

 Důležitá je otázka, zda může někdo vysvětlit důvod zavedení povinnosti mít při každém prodeji či pronájmu nemovitého majetku tzv. „Energetický štítek“.

 Vybrané a certifikované osoby jsou oprávněny takový „energetický štítek“ vyhotovit a není to za malé peníze. Vystavením „PENB“ (průkazu energetické náročnosti budov) to ale končí. Není žádná návaznost, žádné opatření. K provozu takových nemovitostí je zajišťována potřebná energie s dodavateli energií nebo vlastním zdroji.

 Autorizované osoby, vyhotovující PENB sice zařadí budovu do jedné ze sedmi kategorií, ale kdo může vysvětlit proč? Je vystaven „energetický štítek, ale život jde dál, beze změn se topí, a objekty se provozují. Pouze se zvyšují náklady majitelů! Jde o to znechutit podnikání v nemovitostech a na realitním trhu?

 Zastánci tohoto ne zrovna přínosného opatření (vystavení PENB) tvrdí, že jde o snížení emisí CO2, ale po vystavení PENB se stejně nic neděje, krom toho, že kontroloři ukládají pokuty za nevystavení takového dokumentu, nebo že autorizovaná osoba nevzala v úvahu všechny aspekty ovlivňující jejich závěry.

 Česká republika je známá oblibou zákazů, nařízení, příkazů, omezování a direktivy, která k ničemu nevede. Proč tedy platí taková nařízení a jaký mají přínos pro české občany?

Zdůvodní-li zákonodárce přínos pro občany, musí to být nikoliv teorie, ale realita! Kdo se ze zákonodárců toho ujme?

 Lidé jsou tvorové rozumní a není možné z nich dělat stále větší hlupáky s IQ blížícím se nule. Občané by se měli probudit a začít řídit svou zemi! Jak, jim může napovědět hodnotová ekonomika, jejíž prezentaci nalezne každý na internetu, případně stránkách občanů ČR.

 Co lidé ke svému životu potřebují vědí sami nejlépe. Měli by změnit pravidla i politiky v zemi, kde chtějí žít. Komunální volby se blíží, vyměňte své zástupce za ty, kteří vám život ulehčí. Mrkněte na hodnotovou ekonomiku a budete moudřejší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama