Ing. Josef Šenfeld

Za lepší život a krásnější domov
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.07.2015 12:50:05 - majli

zákon o tržní síle

Skutečně by došlo přijetím novely o významné trží síle ke zdražení potravin?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.07.2015 9:45:57 - Ing. Josef Šenfeld
 Zdravím Vás a děkuji za dotaz.
14.00

Zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití považuji za velice důležitý právní nástroj, který řeší alespoň část problémů, které mají zemědělští producenti s odbytem svých produktů zejména do velkých obchodních řetězců. Tento zákon nabyl účinnosti dne 1. února 2010 a upravuje vztahy mezi výrobci a obchodníky zemědělských a potravinářských výrobků.

Projednávaná novela uvedeného zákona má číslo sněmovního tisku 444 a jehož podstatou je zejména odstranit nejasnosti a nepřehlednost platné právní úpravy (odstranění některých nejasností ohledně pojmů, rozsahu povoleného, resp. zakázaného jednání a snazší aplikace zákona při správních řízení vedených Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže) je správnou cestou.

S poznatky některých zemědělců - členů nevládních zemědělských organizací plně korespondují teze důvodového zprávy tohoto zákona, která poukazuje na to, že vztah mezi obchodními řetězci je problémem, který trvá již od 90. let 20. století s tím, že dodavatelé až do přijetí zákona č. 395/2009 Sb. neměli možnost bránit se nežádoucím praktikám ze strany odběratelů jako je např. přenášení obchodního rizika odběratele na dodavatele, uzavírání smluvních vztahů pod nepřiměřeným nátlakem, svévolné úpravy smluvního vztahu ze strany odběratele atp. Současně se v plném rozsahu ztotožňuji i se závěrem obsaženým v důvodové zprávě, kde se dovozuje, že situace není řešitelná pomocí soutěžních pravidel, tj. zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Vedení většiny obchodních řetězců kritizuje navrhovanou novelu za silné podpory Svazu obchodu a cestovního ruchu. Podle nich na novelu doplatí zákazníci a tam směřuje Váš dotaz, že potraviny zdraží. Mně není jasné proč. Snad to není jen proto, že by obchodníci nemohli nadále používat některé nekalé praktiky? Tato kritika má zřejmě ovlivnit veřejnost proti zákonu a jeho novele, vyvolává představu, jak je dnes v řetězcích potravinářské zboží levné. Na nedávném semináři Regulace, nebo samoregulace obchodu s potravinami ukázal Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR zajímavý graf o vývoji spotřebitelských cen. Od roku 2005 do roku 2014 se zvýšily o 30%. Postupné zvyšování cen je tedy obvyklou obchodní praktikou bez ohledu na to, že u dodavatelů či zemědělců rostou pomaleji či někdy vůbec ne. Takže novela zákona nějaký dramatický zvrat by neměla přinést.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE