ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2011 13:21:34

Chceme zvyšovat transparentnost a snižovat administrativu

Chceme zvyšovat transparentnost a snižovat administrativu

Ministr Kamil Jankovský navštívil Moravskoslezský kraj.

Ministr Kamil Jankovský dnes navštívil Moravskoslezský kraj. Dopoledne jednal s primátory a starosty v Opavě, odpoledne navštívil radnici Frýdku-Místku. Tématem debat se zástupci samosprávy bylo čerpání peněz z evropských fondů i dvě klíčové novely dokončované MMR a to zákon stavební a o veřejných zakázkách. Návštěvu ministr zakončil v Ostravě setkáním s předsedy klubů VV.

Dopoledne ministr Kamil Jankovský, kterého na cestě po Moravskoslezském kraji doprovázela poslankyně Kristýna Kočí, navštívil Opavu. V Obecním Domě ho přivítal primátor Opavy Zdeněk Jirásek (ČSSD). Jednání s primátory a starosty dominovaly především otázky, spojené s dvěma klíčovými zákony, které Ministerstvo pro místní rozvoj v současnosti dokončuje – novely stavebního zákona a zákona o veřejných zakázkách.

Ministr naznačil, co je cílem novely stavebního zákona. „Chceme zvyšovat transparentnost státní správy a snižovat administrativu,“ řekl Kamil Jankovský. I proto je klíčovou charakteristikou nové podoby stavebního zákona heslo „Jedna stavba – jeden úřad – jedno rozhodnutí“. Obavy starostů z údajného rušení stavebních úřadů ministr vyvrátil. „Zákon žádný úřad nezruší, má však za cíl procesy zjednodušit. Bude pouze a jedině na obcích a krajích, které jsou zřizovateli stavebních úřadů, zda se rozhodnou po snížení objemu práce některých úřadů rozhodnou jejich počet optimalizovat a ušetřené finance využít jinak,“ vysvětluje Kamil Jankovský.

K novele zákona o veřejných zakázkách, která byla právě dnes odeslána do meziresortního připomínkového řízení, ministr Jankovský řekl: „Jsem rád, že jsme dokončili další etapu přípravy důležitého zákona, který má napomoci ke zvýšení transparentnosti v nakládání s veřejnými prostředky,“ Jankovský je přesvědčen, že se podařilo vytvořit kvalitní zákon, který pomůže pročištění velmi nepřehledné sféry veřejných zakázek v České republice. Novela přináší například snížení limitů pro zadávání zakázek.

Odpolední program ministr Jankovský zahájil návštěvou Frýdku-Místku, kde se setkal s primátorem Petrem Cvikem (ČSSD) a náměstkem pro dopravu Daliborem Hrabcem (VV), poté pokračoval do Ostravy na jednání s představiteli kraje. Diskutovalo se mimo jiné o dotačních programech a budoucnosti čerpání evropských fondů po roce 2013, především v souvislosti s regionálními operačními programy (ROP). Ministr naznačil, že v příštím programovém období dojde k redukci počtu operačních programů.

Návštěvu kraje ministr zakončil setkáním s předsedy moravskoslezských klubů Věcí veřejných v ostravském hotelu Park Inn. Ve velmi přátelské atmosféře se hovořilo o aktuálních tématech, především obou novelách a evropských fondech, ale i o fungování VV v kraji. Předsedové ocenili, že Kamil Jankovský je v letošním roce prvním ministrem za VV, který zavítal do našeho kraje. Ministr si z Ostravy odvezl i malý dárek.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama