ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2010 11:48:03

Vyzkoušíme si oponenta na vlastní kůži

Vyzkoušíme si oponenta na vlastní kůži

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo veřejnou zakázku na zpracovatele „Odborných oponentních posudků na návrhy zadávacích podmínek na veřejné zakázky z oboru informačních a komunikačních technologií“.

Ministr Kamil Jankovský tak splnil svůj slib, že v rámci vlastního resortu otestuje jeden z klíčových nástrojů, které mají zamezit korupci ve státní sféře.

Zájemci o účast ve veřejné zakázce malého rozsahu se mohou hlásit až do 14. ledna. Podrobná dokumentace je uveřejněna na portálu E-ZAK (https://ezak.mmr.cz/contract_display_292.html). Na základě výsledků chce ministerstvo uzavřít rámcovou smlouvu s 5 subjekty. Ty pak v případě konkrétních veřejných zakázek budou soutěžit o zadání jednotlivých odborných oponentních posudků. Klíčovými otázkami každé takové expertizy by měly být:

1. Jsou zadávací podmínky (jiné posuzované dokumenty) srozumitelné pro všechny potencionální dodavatele?

2. Nejsou požadavky na plnění nadhodnocené? Není požadováno zastaralé plnění nebo zastaralý způsob řešení?

3. Nejsou zadávací podmínky diskriminační? Nezvýhodňují zadávací podmínky jediného dodavatele?

„IT zakázky jsou typickým příkladem zakázek, které kladou obrovské nároky na odbornost. Laik nepozná jejich nezbytnost ani oprávněnost ceny,“ vysvětluje Kamil Jankovský potřebnost pozice oponenta v procesu veřejných zakázek. V podobných případech vysoce odborných zadání je podle něj totiž velmi snadné vytvářet nadhodnocené projekty.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama