Ing. Karel Janeček

Bez stranické příslušnosti.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2015 8:26:40

MDŽ je svátkem, který stojí za to slavit. Přeji ženám vše nejlepší!!!

MDŽ je svátkem, který stojí za to slavit. Přeji ženám vše nejlepší!!!

Vyspělost kultury je závislá na vztahu společnosti k ženám. Ne, to není moje myšlenka. Jde o citát jednoho známého literáta, který, ať už byl jeho umělecký vývoj jakkoliv komplikovaný, vyslovil v tomto případě neoddiskutovatelnou pravdu.

Na pozadí tohoto citátu, bych tak rád všem ženám – ať už to jsou naše manželky, maminky, babičky či kamarádky a přítelkyně – popřál všechno nejlepší. Proč právě nyní? Protože právě na 8. březen připadá každoročně slavený Mezinárodní den žen.

Bez žen a bez jejich porozumění, lásky a obětavosti by byl život nejen fádní, jednotvárný a smutný, ale prakticky nemožný. Proto si zaslouží naši podporu a úctu. Ženy dokáží být silné i něžné, zásadové i chápající, rozhodné i laskavé. Mají mnoho a mnoho dalších vlastností, které si zaslouží náš obdiv.

My, muži bychom měli ženám dokazovat, jak si jich vážíme, každý všední den. Jsem však rád, že alespoň jeden den v roce je věnován „oficiálně“ a celosvětově právě tomu, abychom ženám mohli poděkovat za to, že zkrátka jsou a mají všechny vlastnosti, které jsem vyjmenoval. I proto je náš svět a naše demokratická společnost tak různorodá, pestrá a zajímavá.

Mezinárodní den žen je svátek, který je významný a jehož tradice sahá daleko do minulosti. Vždyť ho slavíme na popud Organizace spojených národů, a to již několik desítek let. Věřím, že se již MDŽ oprostilo od nálepky, kterou mu proti jeho vůli vnutilo někdejší socialistické prostředí. Nyní v něm nejde o žádné „agitky“ a „umělé oslavy“ vzorů, ale o upřímné přání všeho dobrého a o poděkování.

Od počátku 20. století ušla naše společnost ve vztahu k ženám notný kus cesty. Je tak již mnoho desítek let zcela samozřejmé, že ženy mohou volit, jsou rovnocennými partnerkami mužů, mají stejná práva i možnosti na uplatnění v zaměstnání i v životě jako takovém. A myslím, že právě díky tomu je naše společnost a kultura tak bohatá.

Ještě jednou bych tedy rád popřál ženám k dnešnímu významnému dni vše nejlepší, a to se vším respektem a upřímností.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama