Ing. Karel Janeček

Bez stranické příslušnosti.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2014 11:10:53

Stát pošle peníze na krajské silnice, kéž by se z toho stalo pravidlo

Stát pošle peníze na krajské silnice, kéž by se z toho stalo pravidlo

Vláda přidá krajům peníze na opravy silnic. Na jaře příštího roky by mezi ně mohla rozdělit přibližně dvě miliardy korun, možná i více. Prozatím jde o výjimečnou situaci, bohužel.

 Příspěvek je to ale určitě vítaný. Peníze z krajských rozpočtů a evropských dotací totiž nestačí a stav vozovek v regionech se kvůli tomu nelepší. Už kdysi kraje přebíraly od státu silnice druhé a třetí třídy s takzvaným vnitřním dluhem, to znamená ve špatném stavu. Například v Královéhradeckém kraji tehdy bylo zapotřebí kolem dvou až tří miliard korun, aby byly všechny cesty v bezvadném stavu.

 Tento „vnitřní dluh“ na silnicích stále narůstá. Krajský rozpočet prostě nestačí na to, aby tyto výdaje pokryl. Královéhradecký kraj je úspěšný v získávání evropských dotací a jen díky tomu se mu daří udržovat silniční síť v dobrém stavu. Současná finanční injekce od státu je tak prospěšná, ale ty největší problémy jednotlivých regionů řešit nebude. Potřeba jsou totiž investice v řádech miliard.

 Bylo by dobré, když by stát přehodnotil systém financování a kraje více a systematicky podporoval. Jinak se silnice v regionech nikdy nepodaří dát do uspokojivého stavu. A když nebude bezproblémová silniční síť, budou váznout investice, cestovní ruch, podnikání. Dopravní dostupnost je stále jedním z nejvýznamnějších faktorů, které se podílejí na růstu ekonomiky regionů.

 Krajské silnice jsou dlouhodobě podfinancované. Kraje mají mnoho povinností a závazků, ale málo peněz. Přivítal bych, když by současná částka, kterou stát hodlá vyčlenit, byla chápána jako startovní a když by stát nastavil příspěvky na rekonstrukce krajských silnic jako jeden ze svých dlouhodobých cílů a priorit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama