Ing. Karel Zvára, Ph.D.

  • SNČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2016 0:23:07

Bartoš je mi protivný, ale budu stát za jeho právem se vyjadřovat

Bartoš je mi protivný, ale budu stát za jeho právem se vyjadřovat

V sobotu 26. března 2016 se na Václavském náměstí v Praze konala demonstrace strany Národní demokracie, na které vystoupil její předseda Adam B. Bartoš, který byl následně zadržen a odveden Policií České republiky.

Hned jsem si vzpomněl na Kateřinu "jau-jau", jejíž konflikt s rukou zákona předcházel úspěchu Zelených ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Začal jsem proto hledat záznam, který by mi ukázal víc, než jen samotné zatčení. Vyjádření Policie ČR k samotnému zatčení se ke mně ještě nedoneslo a tak vycházím především z tohoto záznamu.

Co se stalo

Adam B. Bartoš ve svém projevu vcelku sofistikovaně vyhrožoval vládě. Mluvil o tom, že doposud stříleli slepými a do vzduchu. Pokračoval tím, že je nutné se zbavit vlastizrádných elit a zavést si pořádek sami. Mluvil o defenestraci, konkrétně o "vyoknění". Ještě dál přitvrdil, když hovořil o válce (z kontextu soudím, že s vládou) a dále o vlastizradě vlády. Následně přišlo několik policistů, kteří pana Bartoše odvedli.

Trošku si zapřeháněli

Mé názory jsou povětšinou názorům pana Bartoše velmi vzdálené. Přesto, že nesouhlasím s mnoha kroky současné vlády, včetně těch, které uvedl ABB, jsem rád, že ještě stále máme pravidelné volby. Tedy, že poslanci, senátoři a v důsledku i vláda musejí skládat politické účty.

Nevím, proč byl pan Bartoš odveden po těchto jeho slovech. Možná byl na útěku a zadržení nebylo ve vztahu k projevu. Třeba příslušníci Policie ČR usoudili, že třeba pan Bartoš způsobil veřejné pohoršení podle § 47 zákona o přestupcích a podle § 26 zákona o policii využili své oprávnění a osobu zajistili.

Technicky to může být úplně stejně křišťálově čisté jako Čapí hnízdo.

Politicky a s důsledky na další vývoj v české společnosti to však může být velký průšvih. Vypadá to totiž, že neplatí svoboda projevu, dnes již dosti narušená tabuizováním některých témat (§§ 403, 404 a 405 trestního zákoníku).

Současná vláda ČR si občas trošku zapřehání a zjevně opovrhuje svobodou i míněním veřejnosti - jako v případě ekonomického šmírování (kontrolní hlášení, EET) nebo při podlehnutí názorům vůdců silnějších zemí EU ve věci současné masové migrace. Podobně si zapřeháněl i Adam B. Bartoš. Jako by neustále přitvrzoval a  pro to zatčení si vlastně šel. A jistě si zapřeháněli i zasahující policisté či jejich nadřízení.

Byl pan Bartoš zadržen za svá tvrdá slova adresovaná vládě? Na první pohled to tak vypadá. Ministr vnitra i premiér by měli rychle reagovat a uvést vše na pravou míru. Protože pokud to neudělají, bude to vypadat, že to skutečně bylo kvůli umlčení řečníka. Vlastně by potom bylo možné na odpovědné úředníky (až k ministrovi vnitra) aplikovat mnou výše kritizované paragrafy 403 a 404 trestního zákoníku. Ale to bych jim nepřál. Politik má skládat účty u příštích voleb.

Svoboda musí vyhrát v srdcích

Svobodu nelze nařídit. Svoboda musí vyhrát v srdcích jednotlivců. Je-li nařízena či násilím ochraňována, nemůže jít o svobodu právě kvůli přítomnosti prvku násilí.

Bohužel žijeme v době, kdy se směřování státu ubírá opět směrem k totalitě. O svém rozhodujeme čím dál méně, stále větší slovo má zákon - tedy rozhodnutí cizích lidí (poslanců, senátorů, prezidenta) založené na názoru jiných cizích lidí (připravujících záměr a text). Ještě stále můžeme žít s těmi, o kterých se sami rozhodneme. Také se sami můžeme rozhodnout, koho vpustíme do svého domu. Ale už se nemůžeme rozhodnout koho obsloužíme, koho si jako zaměstnavatelé najmeme nebo s kým uzavřeme nějakou smlouvu.

Svobodu nelze prosazovat ani ochraňovat omezováním svobody. Jakkoliv je mi program Adama B. Bartoše vzdálený a protivný, budu stát za jeho právem své názory veřejně sdělovat.

Každý má přece právo udělat ze sebe v očích ostatních blbce. Stát by v tom nikomu neměl bránit.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama