Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2018 8:41:52

Budou zastupitelé malých obcí vyhynulým druhem?

Budou zastupitelé malých obcí vyhynulým druhem?

Při svých pravidelných výjezdech do regionů se setkávám se starosty, zastupiteli a občany i těch nejmenších obcí, které mnozí jiní politici ignorují.

Kromě místních problémů s nimi také hovořím o věcech mající přesah hranice obce. A čím dál častěji z jejich úst zaznívá problém s naplněním byť jedné jediné (!) kandidátky v obci. Pokud vezmeme v úvahu, že z celkových více než 6250 obcí je téměř 5000 ve velikosti do 1 tis. obyvatel, tak se jedná o velmi závažný problém.  

Komunální volby klepou na dveře. A pokud rezignovanost obyvatelstva vlivem nesmyslných kroků politiků ve Sněmovně a úředníků na ministerstvech dosáhla takové míry, že nemají zájem podílet se na řešení a správě věcí veřejných ve své vlastní obci, pak to vnímám jako velmi špatnou vizitku tzv. demokracie v ČR. Podle mě by politickým reprezentacím malých obcí a měst prospělo – což je také můj vzkaz do Prahy – kdyby se mohli věnovat práci pro obec a přestaly je dusit stovky nesmyslných nařízení a hlášení. Jen pro ilustraci – mne třeba překvapilo, když si mi starosta jedné menší obce stěžoval, že musí psát vyjádření pro soud o manželích, kteří se rozvádí.

Nejhorší je situace tam, kde jsou pouze neuvolnění představitelé obcí – tzn. že záležitostem obce se věnují ve svém volném čase, neboť chodí do práce. V loňském roce celá řada z nich řešila problém, jak zachovat služby občanům, neboť EET způsobila, že obchody a hospody v malých obcích často přežily jen díky pomoci od místních samospráv. Za odměnu teď budou muset zveřejnit všechen svůj majetek a své příjmy, takže chápu, že mnohým už přetekla trpělivost, protože za pár stovek, které dostávají, jim další starosti nestojí.

Bylo by mi velmi líto, kdybychom znali vesnice za několik let jen z vyprávění, neboť často neuvážené kroky mohou způsobit další zrychlení vylidňování venkova. Pro mě totiž tvář naší země tvoří mj. i klasické české, moravské a slezské vesnice se svými tradicemi a zvyky. Věřím proto, že v Poslanecké sněmovně zavládne rozum a nebude dbát aktuálního negativního stanoviska vlády, které se postavilo proti zmírnění dopadů zákona o prokázání majetku právě u neuvolněných zástupců obcí a zákon v tomto duchu upraví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama