Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2011 15:24:12

Cesta od učenosti k moudrosti není lehká

Cesta od učenosti k moudrosti není lehká

Jako politička chápu, jak neodolatelné umí být mediálně atraktivní téma pro politika.

V případě aktivit Hnutí Duha nedaleko šumavské Modravy se dlouho zdálo, že představitelé parlamentních politických stran zůstanou zdrženliví a že přenechají mediální prostor stranám, které jsou ochotny udělat cokoliv, aby se jejich „tváře“ objevily na stránkách novin a na televizních obrazovkách.

Důkazem, že rozměr mediální atraktivity této kauzy přesáhl běžnou mez, je i náhlá angažovanost politiků TOP09, kteří doposud zůstávali stranou. Je pochopitelně v pořádku, pokud politici sdělují prostřednictvím medií svá stanoviska. Není však v pořádku, pokud politici sdělují prostřednictvím medií nepravdy.

Rozhovor, který poskytl v pátečním vydání Hospodářských novin Bedřich Moldan, obsahuje bohužel opakovaně nejenom zavádějící, ale přímo nepravdivé údaje. Především opakovaná nepravdivá tvrzení, že „vedení národního parku kácí stromy v prvních zónách“, nelze považovat za „nepozornost“ roztržitého pana profesora. Zvláště pak v situaci, kdy pan profesor tímto lživým tvrzením veřejně obhajuje porušování pravomocného soudního rozhodnutí.

Bedřich Moldan se profesně ochraně přírody nikdy nevěnoval. Je specializací geochemik a v posledních dvaceti letech se v odborné oblasti věnoval klimatickým změnám a teoretickým principům tzv. udržitelného rozvoje. V posledních dvaceti letech byl ale především politikem, kterým je i nyní, kdy dává rozhovory na téma „Pěstování divočiny na Šumavě“. Problematika odborné ochrany přírody je mu tedy vzdálena přibližně stejně, jako řediteli Janu Stráskému, kterého v posledních dnech opakovaně kritizuje.

Politik nemusí být odborníkem, pokud je schopen v konkrétních případech s odborníky spolupracovat a získávat pravdivé a nezkreslené informace. Politik by ale za žádných okolností neměl lhát.

Nemohu se proto ubránit dojmu, že se nás pan kolega, politik Bedřich Moldan, snaží svým rozhovorem v pátečních Hospodářských novinách přesvědčit, že cesta „od učenosti k moudrosti“ může být nelehká a hodně dlouhá a že i na konci politické kariéry se někteří politici dokážou „chytat stébel“ a mediálních bublin.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama