Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2020 16:09:32

Internetoví giganti musí přijmout odpovědnost!

Internetoví giganti musí přijmout odpovědnost!

Problém Facebooku a podobných digitálních platforem je takový, že Facebook sám sebe dlouhodobě vidí jakožto platformu, která slouží ke svobodnému sdílení obsahu.

 Přesně 18. února jednal zakladatel a šéf firmy Facebook Mark Zuckerberg v Bruselu s českou místopředsedkyní Evropské komise pro hodnoty a transparentnost, Věrou Jourovou, výkonnou místopředsedkyní komise Margrethe Vestagerovou, která má v již druhém období na starosti digitální agendu, a komisařem pro jednotný trh Thierrym Bretonem.
Jedním z hlavních důvodů schůzky bylo, že komise tento týden prezentovala svou vizi digitální budoucnosti, která nese název »Evropa připravená na digitální věk«. Tato dlouho očekávaná a komplexní strategie by se měla mj. věnovat regulaci internetu, jednotnému trhu s daty a rozvoji umělé inteligence zaměřené na člověka.
Evropské komisi dlouhodobě dochází s technickými giganty ze Silicon Valley trpělivost, jelikož se ze všech sil vyhýbají placení daní ve členských státech EU a navíc zneužívají svého dominantního postavení na trhu (příkladem může být pokuta Googlu ve výši 1,5 miliardy eur udělená v loňském roce ze strany Komise za zneužití postavení na trhu). Pravidla pro fungování online služeb na jednotném evropském trhu jsou navíc již 20 let stará a nevytváří tak prakticky žádnou efektivní regulaci technologického sektoru. Potřeba revize je tak velmi aktuální.
Platforma, či médium?
Problém Facebooku a podobných digitálních platforem je takový, že Facebook sám sebe dlouhodobě vidí jakožto platformu, která slouží ke svobodnému sdílení obsahu. To v reálu znamená, že Facebook vlastně odmítá odpovědnost za obsah, který se na jeho stránkách objevuje, jelikož tam nebyl dán platformou, ale uživatelem. Facebook v jeho dnešním podobě však začíná čím dál více působit spíše jakožto médium (tedy prostředek masové komunikace), než jako pouhá platforma pro sdílení obsahu. Přestože Facebook začíná chápat, že musí mít částečnou zodpovědnost za obsah, odmítá být vnímán jakožto médium, které podléhá přílišné regulaci a rigidním pravidlům…
Jourová po schůzce se Zuckerbergem uvedla: »Shodli jsme se na potřebě větší transparentnosti dat a algoritmů, díky které by měla být společnost odolnější vůči online manipulacím.« To sice může znít jakožto slibný začátek, ale zároveň naprosté minimum shody. Je tedy pravděpodobné, že spory mezi Sillicon Valley a EU budou pokračovat i nadále a budou nabývat na intenzitě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama