Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2021 8:38:00

Mobilní týmy během pěti dnů přijaly 663 žádostí v programu Živel

Mobilní týmy během pěti dnů přijaly 663 žádostí v programu Živel

Pracovníci Státního fondu podpory investic (SFPI) přijali do úterního večera (6. července) celkem 663 žádostí o podporu z programu Živel.

 Mobilní týmy úředníků během uplynulých pěti dní intenzivně pracovaly na tom, aby byly všechny žádosti co nejrychleji vyřízeny a podpora k lidem postiženým přírodní katastrofou doputovala co nejdřív. Týmy pomáhaly na jižní Moravě v Hruškách, v Pánově, v Hodoníně, v Lužici a v Mikulčicích, v Moravské Nové Vsi, ale také v severočeském Stebnu.

„Lidem z postižených obcí jsme pomáhali přímo na místě, aby se nikdo nemusel zdržovat papírováním a obíháním úřadů. Zároveň jsme díky mobilním týmům mohli udělat potřebné změny v programu Živel a reagovat tak na aktuální potřeby tamních obyvatel,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Úředníci SFPI v mobilních týmech dosud řešili 87 případů demolic domů, 563 oprav rodinných domů a 13 oprav ve společenství vlastníků nemovitostí. Nejvíc žádostí se zatím sešlo v Moravské Nové Vsi, a to 216, z čehož bude muset být 12 obydlí zdemolováno. Dvacet devět demolic z celkových 87 se týká obce Hrušky a 27 obce Mikulčice.

Z dotačního programu Živel Státního fondu podpory investic mohou lidé získat dotaci až 2 miliony korun a další až 3 miliony formou výhodného úvěru úročeného 1 % až na max. 30 let. Lidé mohou tyto peníze využít na opravy, demolice, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti v případě, že poškozený dům musí být odstraněn. V případě nové výstavby obdrží poškozený okamžitě zálohovou dotaci ve výši 500 tis. Kč, ze které lze hradit demolici nebo projektovou přípravu. Další čerpání proběhne na základě předložených dokladů, které se standardně budou proplácet do 10 dnů. Žádosti začal Státní fond podpory investic přijímat 2. července 2021.

Informace k dotaci pro občany z programu Živel ze Státního fondu podpory investic (SFPI) naleznete ZDE a kontaktní email k programu zivel@sfpi.cz. Další informace včetně programu pro starosty Obnova obecního a krajského majetku po živelní pohromě naleznete ZDE.

tabulka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama