Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2021 17:50:00

Systém AGIS pomůže rozvoji venkova

Systém AGIS pomůže rozvoji venkova

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) umožní obcím bezplatně užívat informační systém AGIS, jehož vývoj probíhal pod správou Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

Systém přehledně zobrazuje dostupné informace o obcích, které tak zastupitelé nemusejí složitě hledat v různých registrech. Systém pomůže také projektu ŠKODA AUTO k rozšiřování nabíjecí infrastruktury pro elektromobily.

V systému AGIS je dostupná i aktuální situace ohledně covid-19 v konkrétních obcích. Důležitou součástí je i dotační modul, který může obzvlášť menším obcím zásadně pomoci při čerpání evropských, národních i jiných dotačních titulů.

„Naše spolupráce dokazuje, jak efektivně se dá propojit státní sektor, samosprávy a soukromý sektor. Dlouhodobě v této oblasti existoval velký deficit a některá data nebyla vůbec k dispozici. Proto MMR podpořilo projekt SMS s názvem Společně pro udržitelný rozvoj venkova, v rámci kterého jsou užitečná data o infrastruktuře v obcích sbírána. Projekt je financován od roku 2017, za tu dobu MMR poskytlo na projekt dotace ve výši cca 35 mil. Kč. Pochopitelně se chceme s unikátními daty z mapování infrastruktury podělit, jejich sběr stojí hodně úsilí, takže chceme, aby pak data nacházela co nejširší uplatnění. Věřím, že i díky tomuto systému bude docházet k cílenějšímu rozvoji venkova,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a dodává: „Uvědomuje si, že obzvlášť pro menší obce může být agenda spojená s čerpáním dotačních titulů složitá, proto jim chceme možnost získat tuto podporu co nejvíce ulehčit a takovým řešením je i systém AGIS se svým dotačním modulem, který dostanou obce po dosavadní testovací fázi bezplatně k užívání. Zároveň podporujeme sdílení dobré praxe mezi obcemi, k čemuž slouží mimo jiné i platforma Obec2030.“

„Díky inovativně smýšlejícím starostkám a starostům napříč republikou už máme řadu příkladů, kdy využití chytrých řešení zlepšuje jak život místních, tak stav životního prostředí, a dává ekonomický smysl. Platforma Obec2030 pomáhá tuto inspiraci sdílet mezi samosprávami,“ říká Stanislav Polčák, předseda Sdružení místních samospráv ČR.

Experti platformy z daných oborů radí obcím s přípravou energetických a enviromentálních projektů, zajištěním financování i samotnou realizací. Takové obecní projekty mohou zásadním způsobem přispět k oživení a modernizaci naší ekonomiky, a to i s evropskou podporou.

Systém využije i ŠKODA AUTO

Systém AGIS pomůže také společnosti ŠKODA AUTO v přípravě projektu dobíjejících stanic pro elektromobily. „Pro automobilku ŠKODA AUTO je spolupráce se Sdružením místních samospráv a partnerství v projektu Obec 2030 první komplexní podporou rozvoje obcí. V současné době jednáme s vybranými obcemi na spuštění pilotního projektu pro podporu elektromobility v regionech. ŠKODA AUTO se jakožto lídr v oblasti elektromobility a domácí výrobce snaží maximálně podporovat rozvoj a výstavbu infrastruktury.

V nedávné době automobilka představila novou strategii s názvem NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030, jejíž součástí je rozšíření modelové nabídky elektromobilů, výrazné navýšení podílu elektrifikovaných vozů na celkových prodejích, kdy by v roce 2030 měla značka ŠKODA prodávat celosvětově přes 50 % čistých elektromobilů a přispět tak k minimalizaci produkce lokálních emisí.

V souvislosti s tím je strategické partnerství se Sdružením místních samospráv perfektní příležitostí jak rozvoj a výstavbu infrastruktury pro elektrifikované modely podpořit i v menších obcích. Rozšiřování nabíjecí infrastruktury je prodejním argumentem pro zvýšení zájmu zákazníků o elektrifikované modely. Zároveň se rozšiřuje povědomí o elektromobilech a způsobech jejich využití, čímž dochází k detabuizaci tématu elektromobility,“ říká vedoucí českého zastoupení ŠKODA AUTO Jiří Maláček.

Do pilotního projektu dobíjejících stanic se zapojilo například město Slavičín. „Chceme být atraktivním městem pro naše občany i návštěvníky, a proto mimo jiné posilujeme podporu elektromobility. Nová dobíjecí stanice je v tomto směru důležitým posunem a velmi oceňujeme možnost se zapojit do tohoto pilotního projektu. Sami také ve spolupráci s lokálními dodavateli vyvíjíme vlastní nabíječku pro elektrokola,“ říká Tomáš Chmela, starosta Slavičína.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama