Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2021 11:05:22 - sanny

Dotace

Proč vůbec firmy, které mají dost peněz, čerpají dotace? Neměly by sloužit právě těm, co je potřebují, aby mohly konkurovat právě těm velkým, za nimiž stojí miliardáři?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.03.2021 8:53:49 - Ing. Klára Dostálová
Děkuji moc za dotaz. Vaše uvažování je správné. EU podporuje primárně malé a střední firmy. Velké firmy jsou podpořeny v několika vybraných tématech, kde je to smysluplné a je to v souladu s pravidly EU. Např. to je možné v oblasti energetiky (modernizace přenosových a distribučních sítí) nebo vyspělých inovací, kde je přínosná spolupráce velkých firem s těmi malými a středními. V operačním programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost jsou velké podniky podporovány i v oblasti výzkumu a vývoje, resp. v oblasti inovace výrobků, rozvoji výzkumných a vývojových center, v průmyslovém výzkumu a vývoji. Důvodem podpory velkých podniků je mimo jiné i jejich zaměření na náročnější inovace. Při výzkumné a vývojové činnosti však využívají malé a střední podniky jako subdodavatele a zároveň na svých projektech také s malými firmami spolupracují.

V České republice velké množství menších firem dodává své výrobky a díly větším podnikům, proto podpora větším firmám v odůvodněných případech pomáhá i těm středním a menším a celkově pomáhá udržet zaměstnanost. Investice do výzkumu, inovací a konkurenceschopnosti jsou pak důležitým nástrojem pro udržení českých firem na evropském a mezinárodním trhu.