Ing. Kristýna Zelienková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.07.2017 18:28:00

Žijeme ještě v právním státě?

Žijeme ještě v právním státě?

Interpelace poslankyně Kristýny Zelienkové na ministra financí Ivana Pilného ve věci finanční kontroly podnikatelů na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 7. 2017.

Vážený pane ministře, během své práce hovořím s řadou podnikatelů, kteří si ztěžují na to, že finanční úřady porušují zákon a zneužívají své postavení k tomu, aby vybíraly daně za každou cenu. Vůbec jim nevadí, že obcházejí zákon. Žijeme ještě v právním státě? Uvedu několik konkrétních příkladů, na které budu chtít od vás odpověď. Upozorňuji předem, že tyto příklady nejsou zdaleka jediné, jsou jich stovky.

Takže za prvé. Je systém ADIS jednou ze záruk spravedlivého procesu při správě daní? Nesrovnalosti v elektronickém výpisu, které usvědčují správce daně z antidatování dokumentů, odvolací finanční ředitelství bagatelizuje a nazývá drobnými nuancemi zapříčiněnými interními postupy. Může tedy konkrétně správce daně přesně předvídat a použít číslo jednací, které bude vygenerováno systémem ADIS až následující den? Pokud je toto pravda, znamená to, že si finanční úřad může manipulovat se spisem, jak se mu zlíbí a ovlivňovat tak výsledek kontroly dle vlastní potřeby.

Za druhé. Na základě kterého zákona, případně judikatury, považuje Finanční úřad pro jihomoravský kraj a odvolací finanční ředitelství za rozhodnou dobu k počítání lhůt datum odeslání písemnosti správcem daně a nikoli datum doručení daňovému subjektu, byť třeba fikcí? Odvolací finanční ředitelství považuje paní Evu Jurákovou z oddělení provozního zabezpečení při (nesrozumitelné) vyřízení stížnosti daňového subjektu za nestrannou a objektivní. Jako důvod uvádí, že není osobou, která vedla řízení ve věci daňové kontroly. Je paní Eva Juráková pracovnice oddělení provozního zabezpečení z územního pracoviště Finanční úřad Brno 1 osobou oprávněnou vyřizovat stížnosti daňových subjektů?

A dále. Proč není Finančním úřadem pro Jihomoravský kraj, konkrétně územním pracovištěm Brno 1, a Finančním úřadem pro hlavní město Prahu, konkrétně územním pracovištěm pro Prahu 7 dodržován zákon číslo 280/2009 Sb. a Charta základních práv EU, články 41 a 42? Z těchto mých dotazů vyplývá, že Finanční úřad pro Jihomoravský kraj a (Upozornění předsedajícího na čas.) Finanční úřad pro Prahu 7 zřejmě porušují zákon. Žádám proto o okamžitou kontrolu podřízených pracovišť. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama