ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2011 13:28:00

Je občan opravdu bezmocný?

Je občan opravdu bezmocný?

Chápu, že jsou lidé v této republice vesměs naštvaní a otrávení. A v žádném případě to nepřičítám nějaké typicky české náladovosti.

Stačí se podívat kolem sebe – už i v Evropě se přece množí protesty, které jsou zaměřeny proti tomu, aby se nadále prohlubovaly majetkové a existenční příkopy mezi jednotlivými společenskými skupinami.

Zázračný recept na tento jev bohužel neznáme. To ale neznamená, že se s ním můžeme jen tak smířit. Nebo dokonce tyhle rozdíly ještě prohlubovat, jak se bezpochyby stane, vstoupí-li v platnost vládou již schválené zvýšení daně z přidané hodnoty na zboží základní denní spotřeby, jako jsou potraviny, léky, ale doprava, knihy a tisk a ošacení.

Jen připomínám, že ti, kteří usilují o tento iracionální krok, se před volbami dušovali, že daně zvyšovat nechtějí a nebudou. Pomineme-li to, že každý občan už platí navíc 100 Kč na tzv. povodňovou daň, která se rozplývá bůhvíkde, je zvýšení DPH u dolní sazby od ledna 2012 z 10 na 14% a od následujícího roku sjednocení daně z přidané hodnoty na 17.5% katastrofou s následky, které – zdá se – vládní koalice dokáže (nebo nechce) dohlédnout.

Řeči o tom, že tyhle změny snad ani nepocítíme, jsou zlou lží. Zemědělci ani zpracovatelé potravin už nemají kam ustupovat, takže zvýšení DPH nutně musí promítnout do ceny svých výrobků. Obchodní řetězce hlásí, že ze svých marží tento výmysl nehodlají kompenzovat, o dopravcích nemluvě.

A tak se nám spirála zdražování pěkně roztočí. Ve jménu čeho? Ve jménu chiméry, která se nazývá důchodovou reformou. Dvacet miliard korun, které se chystá podle vlády stát získat zvýšení DPH od svých občanů, se ale po cestě rozplyne jako dým. Jen zdravotnictví přijde tímto „kouzlem“ o 14 až 15 mld Kč. Jak se nahradí? Hádejte – musí se opět vybrat z peněženek občanů. Zle na tomto experimentu prodělá školství, státní správa i samospráva.

A nakonec nám zbude jen černá díra, do které bude postupně padat většina občanů téhle země. Jsou bezmocní? Ne docela. Měli by dnes a denně oslovovat zástupce vládních stran, které volili a připomínat jim nejen jejich sliby, ale i to, že kromě horních deseti tisíc privilegovaných a hájených tady žije většina těch, kteří si na živobytí vydělávají vlastní prací. A že je to čím dál tím těžší tuhle práci dostat a udržet si ji. Ani potom ale není vyhráno, protože pokrýt alespoň základní životní náklady se nedaří všem a exekutoři pak mají hody.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama