Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D.

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2018 17:34:00

Jmenné hlasování zastupitelstva může osvětlit některé podezřelé případy prodeje

Jmenné hlasování zastupitelstva může osvětlit některé podezřelé případy prodeje

Piráti předložili návrh novely zákona o obcích a krajích, která nově zavádí, aby součástí zápisu ze zastupitelstva byl záznam o jmenném hlasování zastupitelů.

Vláda dnes k tomuto návrhu vydala neutrální stanovisko. Pokud návrh projde v příštích měsících Sněmovnou, občané získají možnost vyhledat postoje zastupitelů v jednotlivých hlasováních. Tyto údaje budou dohledatelné i zpětně. Podle návrhu budou záznamy o hlasování viset na elektronické části úřední desky po dobu nejméně deseti let. Obdobně bude platit povinnost veřejného záznamu u hlasování rady města. Pravidla budou upravena i pro zastupitelstva a rady krajů a hlavního města Prahy.

Podaný návrh vychází z programu Pirátů. V něm klademe důraz na transparentnost a odpovědnost politiků. Novela bude přínosná i pro samotné zastupitele, pokud by měli problém si vzpomenout na vlastní hlasování. Nadále by nemělo být možné krytí jednotlivých zastupitelů zápisem, v němž jsou schválená usnesení zapsaná jako hlasování celku. Naše novela osvětlí některé případy prodeje obecního majetku zastupitelstvem za nestandardní cenu. Za návrhem stojí celý poslanecký klub Pirátů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama