Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2021 12:45:00

Chceme apelovat na mezigenerační solidaritu

Chceme apelovat na mezigenerační solidaritu

Komentář na facebookovém profilu k důchodové reformě

 Tohle si, prosím, přečtěte. Chtěl bych udělat jasno v různých dezinterpretacích mých výroků o důchodech, které se v posledních hodinách šíří.

Naším cílem je, aby nastala změna v důchodovém systému. Ten by měl oceňovat i zásluhovost za výchovu dětí, nejenom zásluhovost finanční. Chceme tím apelovat na mezigenerační solidaritu, která byla po generace běžnou součástí rodinného soužití a v posledních dekádách se bohužel vytrácí.

Dlouhodobě také upozorňuji na nižší důchody rodičů (z velké většiny žen), u kterých tato situace často nastala proto, že důchodový systém neumí ocenit dobu, po kterou se věnují výchově dětí a nevydělávají. To jsme jako lidovci částečně napravovali pozměňujícím návrhem, který přiznal 500 korun měsíčně navíc za každé vychované dítě k důchodům pracujících rodičů.

Nejlepším způsobem, jak si zajistit důstojný důchod, je investice do vlastních dětí. Nesmíme ale zapomínat, že každého rodiče dnes stojí výchova 1 dítěte, které dostuduje VŠ, dle propočtů mezi 3-4 miliony Kč. Tato investice je však důležitá nejen pro danou rodinu, ale pro celou společnost, která tím získává další poplatníky a budoucí příjmy do rozpočtu. Z toho důvodu chci, aby se to promítalo i do výpočtu důchodu.

Pokud však někdo z jakýchkoliv důvodů děti mít nemůže, nebo nechce, měl by část peněz uspořit i na svůj důchod – tedy vložit je do 3. pilíře. Stát ale musí toto spoření podpořit. Není to tak žádná diskriminace těch, kteří děti z různých důvodů nemají. Naopak nastavením dobrého systému motivací získají i tito lidé, když část peněz ušetří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama