Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2022 15:40:00

Co jste udělali vy? Tak buďte potichu

Co jste udělali vy? Tak buďte potichu

Projev na 32. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 14. července 2022 k energetickému zákonu

 Dobré poledne, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové.

Tady jsem poslouchal vystoupení Tomia Okamury, tak to byl ten tradiční repertoár, se kterým on tady chodí už roky, a bohužel pro některé voliče je to něco, čemu oni věří, ale bohužel to jsou lži, protože on přichází a straší a straší a říká tady scénáře a věci, které prostě objektivně nejsou pravda.

Pokud se budeme bavit o té energetické situaci, to tady zaznělo dneska opakovaně. Vláda dělá konkrétní kroky, napravujeme chyby předchozích vlád, abychom tady zajistili dostatek energií, především dostatek plynu na zimu. Ty kroky jsme udělali. Byly zmíněny kapacity terminálů v Holandsku, tranzitní cesta do České republiky, pan ministr Síkela a pan ministr Stanjura jednají v zahraničí o tom, abychom měli tu komoditu zajištěnu.

Vy jste tady roky podporovali zvyšování závislosti na Rusku! Vy jste tady stáli před dvěma lety a přesvědčovali jste nás, jak je skvělé tady dát dostavbu Dukovan, rozšíření Dukovan dodavateli z Ruska! Proč to neřeknete? Proč neřeknete to, co jste za posledních osm let vy udělali, abyste podpořili bezpečnost a diverzifikaci zdrojů v oblasti energetiky pro české občany? Nic! Nula! Lobbovali jste za Rusko a za Čínu! Tak buďte potichu, protože máte máslo na hlavě úplně neuvěřitelným způsobem!

Snažíme se ty věci dohnat. Když se bavíme o situaci občanů v této zemi, ano, pro některé lidi není jednoduchá, ale je tady sociální systém, který pomáhá každý měsíc 1,4 milionům lidí v objemu více než 9 miliard korun. Pomáháme a jsme připraveni pomáhat i těm dalším, kteří tu pomoc budou potřebovat jak v oblasti úsporného tarifu, tak v oblasti sociálního systému.

Máme nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí EU. To je základ pro sociální smír, aby lidé měli práci! A kdo chce dneska u nás pracovat, práci má! Když se podíváme na podíl lidí, kteří jsou dneska v příjmové chudobě nebo ohroženi chudobou, máme nejlepší čísla z celé Evropské unie.

Ano, máme co zlepšovat, ale opravdu se snažíme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama