Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2021 16:08:41

Škody zvěří jsou narůstající a brzdí obnovu našich lesů

Škody zvěří jsou narůstající a brzdí obnovu našich lesů

Novelu zákona o myslivosti je třeba urychleně projednat. Vláda na svém pondělním zasedání projednala návrh předsedy lidovců Mariana Jurečky, aby Sněmovna zrychleně schválila novelu zákona o myslivosti.

Jde o novelu, kterou předložila vláda, ve Sněmovně se ale bohužel zastavila. Novou úpravu praxe ale nutně potřebuje. Předseda lidovců proto navrhuje, aby ji Sněmovna schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení, jinak novela „spadne pod stůl.“

Zákon má zjednodušit administrativu spojenou s lovem zvěře. Jejím cílem je také usnadnit redukci počtu přemnožené spárkaté zvěře, která ničí nové lesní porosty, a brání tak obnově lesů zasažených suchem a kůrovcem. „Stát musí dbát na ochranu životního prostředí. Tato novela dělá z myslivosti cílevědomou a regulovanou činnost. Zredukováním počtu zvěře zajistíme řádnou obnovu lesních porostů v důsledku probíhající kůrovcové kalamity a škodám v zemědělství,“ uvedl předseda. „Elektronická evidence pak zajistí průkaznou kontrolu ulovené zvěře a usnadní hospodaření v honitbě. Oproti předchozí kontrole jde o ekonomicky méně nákladný systém, který bude navíc lépe informovat veřejnost,“ doplnil ke zjednodušené administrativě Jurečka.

Původní vládní předlohu projednala Sněmovna v červnu ve třetím čtení, nestihla ji však dokončit. V září pak poslance čeká už jen poslední schůze a je nereálné, aby se novela stihla řádně doprojednat. Předseda lidovců tak navrhl zrychlené projednávání, aby nová Sněmovna nemusela novelu projednávat od začátku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama