Ing. Martin Charvát

  • ANO 2011
  • Pardubice
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2020 13:06:00

Město převezme do péče další hrob

Město převezme do péče další hrob

Seznam významných osobností, o jejichž hroby pečuje město Pardubice, se rozroste o další jméno. Zastupitelstvo schválilo zařazení místa posledního odpočinku Matouše Jezbery mezi hroby v péči města.

 Významný specialista v oboru cukrovarnictví a donátor zemřel 22. června 1893 v Pardubicích. Pochován je na Starém městském hřbitově.

„Pardubice zřídily institut hrobů v péči města v roce 2016. Je určen pro správu tzv. opuštěných hrobů významných osobností. Chceme tak zachovat místa posledního odpočinku všeobecně uznávaných osobností, významných leckdy nejen pro Pardubice, ale pro celý stát, kterým hrozí zánik. To je to nejmenší, co můžeme udělat pro to, aby tito lidé nebyli zapomenuti.  Hrob Matouše Jezbery je osmý, který město přebírá do péče,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Matouš Jezbera byl ředitelem pardubického cukrovaru a cukrovarnictví se věnoval celý život. Většina cukrovarů z počátku 70. let 19. století ve východních Čechách vznikla jeho přičiněním a na základě jeho vědomostí a zkušeností. Byl velkým vlastencem a prostřednictvím vlastní nadace také podporovatelem nadaných studentů, starých lidí a dělníků.

Město Pardubice již pečuje například o hrob bývalého pardubického starosty Leopolda Wernera, advokáta novináře a dramatika JUDr. Karla Krpaty, ředitele reálky Jiljí Vratislava Jahna, c.k. místodržícího rady a okresního hejtmana Hynka (Ignáce) Boukala (všechny na Starém městském hřbitově), zakladatele známé Prokopky ing. Josefa Prokopa, a starosty Pardubic Václava Bubeníka, kteří jsou pochováni na Novém městském hřbitově. Běžná údržba stávajících sedmi hrobů stojí město ročně zhruba 30 tisíc korun, letos nechalo mimo to nákladem 200 tisíc korun vyměnit bortící se náhrobek na místě posledního odpočinku spisovatele Jaromíra Johna na hřbitově v Pardubičkách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama