Ing. Michael Canov

  • SLK
  • Liberec
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2017 14:37:00

Žádná obec si nezaměstná strážníka, který by hrozil průšvihem

Žádná obec si nezaměstná strážníka, který by hrozil průšvihem

Projev na 8. schůzi Senátu dne 19. června 2017 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii, ve znění pozdějších předpisů

Dobrý den, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Pokud se to dostane do podrobné rozpravy, budu předkládat pozměňovací návrh na to, aby strážníkům kromě střední školy s maturitou stačila k výkonu funkce i střední škola s učňovskou zkouškou. Když se podíváte na historii zákona o obcích, od roku 91, kdy byly zřízeny obecní policie, tehdy strážníci nemuseli mít žádné vzdělání, opravdu žádné. Oni teoreticky nemuseli mít dokončenou základní školu. A to proto, že o jejich vzdělání bylo postaráno jinak. Právě systémem odborných zkoušek, které museli vykonat, pak je opakovat každé tři roky. Tímto bylo zabezpečeno, že budou své úkoly vzdávat. Teď v novele je sice zřízeno zředění na pět let, nicméně i tak naporsto dostatečné pro to, aby u městské policie a obecní policie nemohl sloužit žádný strážník, který nedokáže zvládnout to, co má, to znamená, neudělá ty patřičné a docela náročné zkoušky.

Já mám pocit obecně, že jsme se před lety chytli takové mánie, jak všude se musí dosazovat vzdělání, tím na jedné straně dosahujeme devalvace maturit a podobně i vysokoškolského vzdělání, na druhé straně je to i docela dobrý byznys pro některé vzdělávací instituce, které také rostou. Ale na třetí straně si pak sami sobě bráníme přijímat lidi, kteří na výkon určité práce mají.

Už se i v některých oblastech couvá, nedávno to byly zdravotní sestry, už nemusí mít vysokou školu, už tam bude stačit rok té vyšší školy odborné. Dokonce jsme tady v Senátu nedávno schvalovali, že maturitu nemusí mít starší a ještě po několik let pracovnice finančních úřadů, katastrálních úřadů a dalších orgánů, úřednice. Za totality to vzniklo u obecní policie, podle mého názoru je to naprosto zbytečné, hrozná škoda. Kdo slouží u městské policie? Většinou to jsou kluci učňové, holt někdo měl, ten s maturitou, někdo neměl. Vezměte si, jaké je jejich srovnání se státní policií. Když někdo chce získat obecního strážníka. Státní policie má proti nim výhody, vyšší platy, pak slavná renta, co mají. Před chvílí jsme schvalovali zase tady nějaké ty náborové příspěvky a podobně. U obecní policie nic takového neexistuje. O to je pak horší a těžší, ty strážníky sehnat. Já to nebudu vetovat, od těch 18 let, ale to je vlastně nějaký zoufalejší pokus, jak rozšířit pole těch, kteří se o to můžou ucházet, oni do 19 stejně nemají maturitu, pak jsou ti polostrážníci, jak tady říkal pan místopředseda Kubera. Nic by se nestalo, kdyby ta maturita vypadla. Já vím, že se tehdy v tom zákoně v roce 2008 řeklo, že do roku 15 si to ho mohou dodělat, ale prostě každý na to není. A zase jsou noví a noví učňové, mohou být dobří. Já vím, jak se strašně těžce shání. My jsme náhradu za velitele, který musel odejít po 20 letech ve funkci, sháněli, až napošesté jsme sehnali strážníka. Prostě ta situace je zoufalá. Já bych podle nároků na vzdělání mohl dělat strážníka hned, ale nevím, jak bych uspěl u těch odborných částí, takže zase nemohl.

Prosím vás, nebraňme tomu, dejme šanci, nic se nestane, žádná obec si nezaměstná strážníka, který by hrozil průšvihem. Jako proč by to dělala? Tím, že nemá maturitu. A ulehčíme obcím situaci a občanům taky. Kolega Kubera říkal asi s nadsázkou těch 50+, ale má pravdu v tom, že hlavní jsou nějaké zkušenosti a podobně. To ti mladí 18letí určitě nemají. Tady by se nestalo opravdu nic.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama