Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2015 12:31:00

Pouhé zvýšení byrokracie kvalitu potravin nezlepší

Pouhé zvýšení byrokracie kvalitu potravin nezlepší

„Jsem pro účinnou ochranu spotřebitele, nikoli nadbytečnou regulaci,“ říká europoslankyně Michaela Šojdrová. Ta včera zvedla v Evropském parlamentu ruku pro dobrovolné označování původu masa u zpracovaných potravin.

„Zcela podporuji označování země původu u čerstvého, chlazeného a zmrazeného masa, jak to vyžaduje nařízení Komise, jež začne platit letos v dubnu. U něj totiž lze garantovat srozumitelnou informaci o původu konkrétního kusu masa od výrobce až ke spotřebiteli,“vysvětluje Šojdrová.
 
Evropský parlament však i přes podaný protinávrh schválil výzvu k povinnému označování země původu složek masa také u zpracovaných potravin. Pro výslednou podobu usnesení europoslankyně nehlasovala.
 
„Zvýšení byrokracie a zatěžování i těch nejmenších výrobců vyšší kvalitu masných výrobků nezajistí. Pro nás spotřebitele je daleko důležitější kontrola kvality a vymáhání stávajících právních předpisů, “ objasňuje svůj postoj Michaela Šojdrová.
 
Zavedení povinného označování původu masa u jednotlivých složek výrobku, tedy například salámu v koupené pizze, proto Šojdrová nepovažuje za nezbytné. Podle ní nejde jen o zvýšené náklady pro výrobce, které se promítnou do zvýšené ceny masných výrobků pro koncového spotřebitele, ale získaná informace navíc ani není z hlediska kvality relevantní.
 
„Nezbytná by byla pouze tehdy, pokud připustíme, že jiný původ masa znamená automaticky jinou kvalitu. To ale nikdo nemůže takto jednoduše říct. Proto tvrdím, že jde o informaci, která sice může být zajímavá, ale není nezbytná z hlediska garance kvality,“ doplňuje europoslankyně.
 
Šojdrová přitom upozorňuje na skutečnost, že někteří výrobci informace o zemi původu masa u masných výrobků již běžně označují tam, kde to vyžaduje poptávka spotřebitelů.  „V této souvislosti stojí za zmínku i skutečnost, že sama Evropská komise si není jistá, zda je opravdu vhodné v této oblasti přistupovat k další regulaci,“ uzavírá Michaela Šojdrová.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama