Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2016 15:27:57

Sicílie je zasažena uprchlickou vlnou, ale nehroutí se

Sicílie je zasažena uprchlickou vlnou, ale nehroutí se

Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová navštívila koncem týdne v sicilském Palermu středisko pomoci migrantům a vystoupila na konferenci k tématu respektu k právům dětí při řešení migrační krize pořádané ve spolupráci s UNICEF.

Cestu do Palerma uskutečnila na pozvání své kolegyně z parlamentní meziskupiny pro práva dítěte, významné italské právničky Cateriny Chinnici. Šojdrová ve svém příspěvku zdůraznila sdílenou odpovědnost na národní i evropské úrovni.

„Migrační krize ukazuje nutnost a také výhody společného řešení na úrovní EU. Ale solidarita musí být doprovázena účinnými bezpečnostními opatřeními a bezpečnost musí být spolu se solidaritou na prvním místě. Česká republika má zkušenost s integrací uprchlíků z Balkánu a Ukrajiny, jsme připraveni pomáhat i nyní. Nechybí dobrá vůle, ale chybí skutečné řešení a tím je mír na Blízkém východě a usmíření mezi náboženskými a národnostními skupinami. To jsou zásadní podmínky pro řešení této migrační krize, ve které jsou děti nevinnými oběťmi,“ uvedla europoslankyně.

Konference se soustředila na ochranu dětí a mladistvých, kteří představují až třetinu příchozích migrantů, včetně velkého zastoupeni nedoprovázených. Tyto děti jsou zvláštní skupinou, kterou je třeba zohlednit a věnovat jim pozornost. Podle poslankyně Chinnici jsou ohroženy třemi hlavními riziky: obchodem s lidmi (prostituce, otrocká či ilegální práce), obchodováním s lidskými orgány a nelegálními adopcemi (za účelem obchodu).

Na konferenci mimo jiné vystoupili zástupci italského ministerstva vnitra, agentury UNICEF a neziskových organizací. Starosta Palerma Leoluca Orlando překvapil svým emotivním projevem, ve kterém vyjádřil celkovou vstřícnost vůči uprchlíkům, která je podle něj součástí sicilské tradice a imperativem lidskosti.

Po konferenci europoslankyně Šojdrová navštívila nápravné zařízení pro mladistvé. Systém soudů pro mladistvé a režim v nápravných zařízeních pomáhala na Sicílii i v celé Itálii zakládat právě její kolegyně, poslankyně Chinnici. V rámci prohlídky Michaela Šojdrová upozornila na podobnost zkušeností z České republiky s tímto typem zařízení a soudnictvím, které sleduje především nápravu a prevenci. Migrační vlna nezpůsobila žádný nárůst kriminality mladých.

„Překvapilo, mne, že v tomto zařízení pro chlapce, je mezi zaměstnanci polovina žen a o práci zde je velký zájem. V tom se myslím situace liší. Může být daná vyšší nezaměstnaností, která na Sicílii i přes mírný pokles trvá,“ konstatovala M. Šojdrová.

Odpoledne patřilo návštěvě střediska pomoci imigrantům, Centro Astalli. Toto středisko komunitní pomoci poskytované zdarma tisícům migrantů funguje především na dobrovolnické bázi a ve spolupráci s radnicí. Jeho pracovníci mají kromě nadšení pro pomoc lidem také velké zkušenosti, jež jsou inspirativní pro národní i evropskou politiku. Centrum poskytuje okamžitou pomoc, kterou uprchlická rodina potřebuje - vyslechne jejich potřeby, nechá je osprchovat, poskytuje je jim snídaně, lékařskou péči, šatník, výuku italštiny, informace o nabídce pracovních příležitostí a další služby. Ve spolupráci s městem zřídila ubytovací kapacity, které na půl roku poskytuje.

„Osobně jsem sledovala doučování dětí a výuku ICT i pro dospělé, vše probíhalo ještě po páté hodině odpoledně za účasti dobrovolníků. Viděla jsem plnou ordinaci u lékaře, uspořádaný velký šatník a všude místní dobrovolníky všech věkových kategorií. Jejich důvěra a nadšení je obdivuhodné. Nevím, jak dlouho to můžou vydržet, je to velmi náročné a potřebovali by lepší podmínky,“ hodnotí s uznáním jejich práci v Centru Astalli M. Šojdrová.

Sicílie se již řadu let potýká s velkým přílivem imigrantů, zejména ze severní a subsaharské Afriky. Málokterý z nich získá po dlouhém řízení azyl a do Evropy míří spíše za prací a možností vydělat si peníze a vrátit se zpět. Přesto vůči nim panuje otevřenost, která brání konfliktům a napětí. Přistěhovalci jsou ochotní dělat práce, které místní obyvatelé dělat nechtějí a není to tedy pro ně konkurence.

„Sicílie problém migrace zvládá relativně dobře, což je dané původem migrantů, kteří tam chtějí žít a pracovat, neberou Sicílii jen jako tranzitní zemi. Pracovníci centra mají pro své klienty velké pochopení, ale také si uvědomují, že proud migrantů nemůže být nekonečný a že klíčem k řešení je ukončení válečných konfliktů. Přestože Sicílie není obecným příkladem průběhu migrační vlny, odvážím si velmi pozitivní dojem, že migrace nemusí znamenat jen konflikty a kriminalitu, ale lze ji zvládat a zachovávat lidskou důstojnost," řekla na závěr Šojdrová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama