Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2014 21:28:00

Usiluji o příznivější politiku pro život žen, dětí a rodiny

Usiluji o příznivější politiku pro život žen, dětí a rodiny

Konference Spring Forward for Women přinesla svěží pohled na ženy v politice

Konferenci pořádal Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM) u příležitosti 30. výročí od svého založení. Cílem byla výměna názorů a zkušeností mezi ženami, které se angažují v zákonodárství arabských zemí, a členy Evropského parlamentu. Účastníci konference, převážně ženy, diskutovali o výzvách a příležitostech pro efektivní zapojení žen do politiky.

Na konferenci zazněly zkušenosti s tématem rovnosti mužů a žen i snahy najít společný základ pro spolupráci a networking. Promluvily zástupkyně z Egypta, Palestiny, Jordánska, Jemenu, Iráku a dalších zemí, například výkonná ředitelka sekce pro ženy OSN Mlambo-Ngcuka, bývalá egyptská poslankyně Sannaa Gamaleldin či marocká politička Rachda Tahri. Emotivně popsala svá zatčení i zkušenosti z politiky také palestinská poslankyně Rabeeha Hamdan.

Se svým názorem vystoupila i europoslankyně a členka výboru Michaela Šojdrová. Podpořila ženy z arabských zemí v jejich snaze o větší rovnost, nicméně dodala, že je v těchto státech zejména nutné nejprve zabezpečit svobodu, demokracii a ochranu lidských práv, zejména s ohledem na ochranu lidského života.

Svá vystoupení doplnila osobním svědectvím se zkušeností z politiky. Zmínila, že její domovská křesťansko-demokratická unie nemá nyní mezi svými poslanci v Poslanecké sněmovně ČR ani jednu ženu. Aby je podpořila v jejich aktivitě, založila Michaela Šojdrová už před deseti lety ve straně platformu pro podporu žen v politice. „Ženy jsou na kandidátkách, ale nejsou na volitelných místech, a to by se mělo změnit,“ vysvětlila.

Europoslankyně Šojdrová věří, že se situace bude zlepšovat, je ale nezbytné ženy podpořit hlavně v jejich snaze skloubit pracovní a mateřský život. "Jako žena jsem nahraditelná v práci i v politice, ale ne v rodině," uvedla. Proto jako členka výboru FEMM usiluje o příznivější politiku týkající se podmínek pro život žen, dětí a rodiny. „Pro mě to není stereotyp, ale jeden z důvodů, proč jsem v politice,“ uzavřela Šojdrová. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama