Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2019 18:31:00

Bylo dobré, aby ve střední Evropě spolupráce zesílila, a to ve formátu V4 Plus

Bylo dobré, aby ve střední Evropě spolupráce zesílila, a to ve formátu V4 Plus

Projev prezidenta republiky na setkání prezidentů České a Rakouské republiky se zástupci médií ve Vídni

 Vážený pane prezidente, milý Sašo,

vždycky čekám, až mně někdo nabídne tykání, což se tedy dnes stalo. Jsme dokonce stejně staří, pardon, stejně mladí, ročník narození 1944, takže už jsme něco zažili. Pan prezident vyčerpal většinu témat, o nichž bych hovořil i já, takže mně dovolte doplnit dvě, tři témata další.

Jedním z nich byla posílená visegrádská spolupráce. Řekl jsem panu prezidentovi, že poté, co Francie a Německo uzavřelo dohodu o intenzivnější spolupráci, tak by bylo dobré, aby i ve střední Evropě se spolupráce zesílila a to ve formátu V4 Plus. Věřím, že s Rakouskem bude na toto téma velmi dobrá spolupráce a těším se na ni.

Druhým bodem, a nemůžete očekávat, že tomu jinak bude, byl kanál Dunaj – Odra. Na setkání mezi čtyřma očima jsem plynule hovořil a nepustil ke slovu pana prezidenta, abych ho přesvědčil o výhodách této investice. Výsledek je částečný. Pan prezident vyhlásil svoji neutralitu.

Poslední třetí bod, který bych rád zmínil. Jsem velmi rád, že kromě jiného, a tady bych rád zmínil školu Komenského, do které chodí 500 žáků, roste počet českých podniků v Rakousku. Když jsem tady byl naposledy asi před pěti lety, bylo jich 130. Dnes jich je 200 a i když se samozřejmě ještě zdaleka nevyrovnají počtu rakouských podniků v České republice, věřím, že je to pozitivní tendence svědčící o sílící ekonomické spolupráci obou zemí.

Miloš Zeman
prezident republiky

Vídeň, 3. dubna 2019

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama