Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2018 10:58:00

Ďábel je skryt v detailu, tak se připravte na tvrdé vyjednávání

Ďábel je skryt v detailu, tak se připravte na tvrdé vyjednávání

Projev prezidenta republiky na podnikatelském fóru při ceremoniálu podpisu memorand mezi zástupci ČR a Státu Izrael

 Dámy a pánové, milý pane velvyslanče, milý pane předsedo Poslanecké sněmovny, milí, opravdu milí členové vlády, není tady ani Jiří Dienstbier, ani Marian Jurečka, tak mohu klidně říci milí členové vlády,

naučil jsem se vedle slova šalom ještě jeden izraelský výraz ami jahudi. Je to v podstatě parafráze Kennedyho výroku Ich bin ein Berliner. Jsem sice árijec, alespoň se tak domnívám, ale býti Židem, znamená sdílet úctu ke statečnému národu a proto ami jahudi. Dovolte mi, abych zahájil toto podnikatelské fórum tím, že poděkuji Vladimíru Dlouhému, prezidentu Hospodářské komory, za jako vždy skvělou organizaci podnikatelské mise a samozřejmě děkuji všem dalším, panu velvyslanci Pavlovi Smutnému a jiným. Mám tady bohužel jednu smutnou povinnost. Dovolte mi, abych vzpomněl pana Rausnitze, který se vždy podílel na těchto našich aktivitách v Izraeli, a jemuž jsem nedávno udělil státní vyznamenání, a který nedávno zemřel. Čest jeho památce.

Nyní jenom opravdu několik slov, abych následoval příkladu pana velvyslance, a byl stručný. Tato mise je v něčem totožná a v něčem odlišná. Začnu tou odlišností. Odlišnost spočívá v tom, že Izrael je technologická velmoc. Tím nechci tvrdit, že třeba Čína, kde jsme nedávno byli, už také není technologickou velmocí, ale tady je to více koncentrováno a proto je zcela přirozené, že základní smluvní dokumenty, které se dnes budou podepisovat, budou primárně, i když ne jenom, orientovány do oblasti vědeckotechnické spolupráce. Na druhé straně mám pocit, že můžeme něco nabídnout i mimo tuto rovinu. Ve svých podkladech, jako téměř vždy, mám Tatra Trucks a myslím si, že best offroad all over the world může být i pro izraelské partnery velice zajímavým.

Doufám, že neprozradím žádné obchodní tajemství, že pan ministr Metnar tvrdí veřejně, že do konce tohoto roku bude připravena dohoda o koupi izraelských radarů, myslím si, že je to velmi rozumné. Musí se ještě vyřešit ten mechanizmus vláda - vláda, zdá se, že to bude asi o něco rozumnější než klasický tendr. Pan velvyslanec dobře ví, že už tato dohoda byla v mašličkách, jak on říká, a nebudu kritizovat toho, kdo již není ministryní obrany, za to, že se tento proces poněkud pozastavil. A byl jsem také informován, že řada z vás, doufám, že většina, má už rozjednány své konkrétní obchodní kontakty v těchto dvou až třech dnech našeho pobytu tady.

Takže dovolte, abych vám zcela závěrem popřál úspěch v těchto jednáních, ano, pan velvyslanec má pravdu, že politické krytí této mise je velmi přátelské, ale samozřejmě a proto jsem uvedl onen příklad minibaru, což je zdánlivá maličkost, ale ďábel je skryt v detailu, tak připravte se na tvrdé vyjednávání a nic nedostanete zadarmo.

Dovolte mi, abych tedy zcela závěrem připil na úspěch našich podnikatelů s vědomím, že politici jim mají otevírat dveře, ale do těchto dveří již podnikatelé musí vstoupit sami.

Miloš Zeman
prezident republiky

Tel Aviv, 25. listopadu 2018

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama