Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2019 9:10:00

Nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto

Nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto

Projev prezidenta republiky při recepci u příležitosti státního svátku Ruské federace – Dne vítězství

 Vážený pane velvyslanče, vážený pane prezidente Klausi, vážený pane předsedo Vondráčku, dámy a pánové,

děkuji v prvé řadě za pozvání na oslavu Dne vítězství. Přijel jsem, abych se hluboce poklonil obětem z řad sovětských vojáků, kteří osvobozovali Československo a padli na jeho území. Často cituji známého filosofa George Santayanu, který řekl, ten, kdo zapomene na svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít.

Můžete samozřejmě říci, že se minulost neopakuje. Ve svém vystoupení však chci říci něco jiného. Nacistické Německo bylo založené na principu rasové nenávisti, na principu zničení tak nazývaných podřadných ras, od Židů, přes Slovany a tak dále. Tento princip už naštěstí neexistuje. Nenávist však přetrvala.

Dnes je to nenávist náboženská. Korektní politici říkají, že musíme bojovat s mezinárodním terorismem. S tím souhlasím. Ale protože já korektní politik nejsem, tvrdím, že musíme bojovat s terorismem islamistickým. To, co se nedávno stalo na Srí Lance, byl zatím poslední útok teroristů. Neznamená to ale, že to byl útok konečný.

Je vynikající, že se podařilo porazit tzv. Islámský stát v Sýrii a Iráku. Ale nestačí to. Islamistický terorismus má své základny po celém světě. Nyní se soustředí především na Afghánistán, z něhož se může stát nové centrum mezinárodního terorismu.

Proč bychom měli bojovat? Právě kvůli minulosti, která se může opakovat. To je poselství, které jsem dnes chtěl sdělit.

Bohužel se mi zatím nepodařilo všechny přesvědčit, že terorismus, o němž jsem hovořil, je stejně nebezpečný, jako byl terorismus nacistický, přestože počet obětí islámského terorismu dosud zdaleka nedosáhl počtu obětí nacismu. To však neznamená, že naší povinností není ukončit islamistický terorismus na samém jeho začátku. Pokud tak neučiníme, není vyloučené, že počet jeho obětí se vyrovná počtu obětí nacistického Německa.

Vážení přátelé, vážení kolegové, dovolte mi, abych svoji řeč zakončil citací nápisu z Piskarjovského památného hřbitova, nikdo není zapomenut, nic není zapomenuto!

Děkuji za pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Velvyslanectví Ruské federace, 9. května 2019

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama