Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2021 12:45:00

Výzva k vraždě nemůže být klasifikována jenom jako přestupek

Výzva k vraždě nemůže být klasifikována jenom jako přestupek

Projev prezidenta republiky při jmenování soudců

 Vážená paní ministryně, dámy a pánové,

dovolte mi, abych vám ještě jednou blahopřál k vašemu jmenování. Paní ministryně mě nedávno informovala, že průměrný plat soudců je sto čtyřicet tisíc korun měsíčně. Ne, že bych vám to záviděl, ale někdy se zamýšlím nad ukazatelem, který platí v ekonomii. A to je cena nebo poměr cena a výkon. Já bych si velmi přál, aby výkon našich soudců byl takový, aby této ceně, tedy platu, odpovídal. Ne vždy tomu tak je.

Chtěl bych uvést, abych vás dlouho nezdržoval, alespoň jeden jediný případ. Byl tady jakýsi Lang z Jesenice, který veřejně vyzval ne jenom k zavraždění prezidenta, ale k zavraždění přibližně jednoho sta poslanců, kteří hlasovali pro jakýsi zdaňovací zákon. A soudce tuto výzvu označil za drobný přestupek. Já jsem si o něm pomyslel cosi, a myslím si, že i vy uznáte, že výzva k vraždě více než sta politiků najendou není něco, co by mohlo být klasifikováno jenom jako přestupek.

Naštěstí nejvyšší státní zástupce v této kauze asi před půl rokem podal dovolání, ale co je to proboha za soudce, který mohl takto rozhodnout. To přece není spor mezi právem a neprávem, to je spor mezi zdravým rozumem a neinteligencí. Takže vám přeji, abyste se nikdy v životě nedostali do situace jako soudce v kauze pana Langa a abyste si svůj plat zasloužili užitečnou a poctivou prací, k čemuž vám přeju mnoho úspěchů a hodně životního štěstí.

Děkuji vám za pozornost.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 19. května 2021

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama