Ing. Miroslav Balatka

  • BPP
  • Sokolov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2020 10:08:00

Vím, že situace je nyní těžká a složitá pro všechny

Vím, že situace je nyní těžká a složitá pro všechny

Komentář na facebookovém profilu k pendlerům

Jste na pracovním pobytu a onemocní Vám náhle partner nebo rodiče. Nebo vám vyhoří byt. Jedete okamžitě domů takovou situaci řešit a zajistit vše potřebné. A jako "bonus" přijdete o práci, protože se už do ní nemůžete vrátit. Nepustí vás do ní.

Jste pracující samoživitelka. Potřebujete být každý den doma s dětmi, aby jste se postarala o ně a o domácnost. A nemůžete do práce, protože nemůžete nechat své děti 21 dní samotné doma. A přijdete o práci. Vyřizování dokumentů, než vám přiznají podporu při práci v zahraničí trvá 2-4 měsíce. Do té doby jste bez prostředků. A nezaplacené složenky se vrší.

To jsou jedny z těžkých životních situací, které v současné době nouzového stavu řeší někteří pendleři. Sepsal jsem spolu s nimi a na základě jejich zkušeností Otevřený dopis ministru vnitra s reálnými a realizovatelnými návrhy, které by například tyto situace řešily. A které by podle našeho názoru nehrozily zdraví občanů ČR. Návrhů je celkem devět. Vláda má k dispozici odborníky a data, na základě kterých se může rozhodnout, jestli a které návrhy přijme.

Vím, že situace je nyní těžká a složitá pro všechny. A vím, že máme všichni strach o své nejbližší, zejména z rizikových skupin a seniorů. Ve složité situaci jsou mnozí zaměstnanci, OSVČ... Pendleři nejsou výjimkou. Už od začátku omezení na hranicích se na mě jako na senátora obraceli pendleři z našeho kraje s dotazy, svými příběhy, zkušenostmi. Od počátku byl informační zmatek, nařízení a různé nové potřebné dokumenty se měnily, situace na hraničních přechodech byla nepřehledná. Proto jsem založil FB skupinu, ve které si mohli pendleři vyměňovat informace a zkušenosti a kam jsem také přispíval tím, co jsem se o situaci na hranicích dozvěděl. Ke dnešnímu dni má FB skupina 10 tisíc členů, hlad po těchto informacích je veliký. A z podnětů členů skupiny vznikl také nápad na tento Otevřený dopis. Připojilo se k němu dalších 14 poslanců a senátorů.

Vnímám, že pendleři nejsou v poslední době moc populární. To ale nemění vůbec nic na tom, že i jejich situace je mnohdy velmi těžká. Vnímám svoji roli jako úlohu prostředníka mezi vládou a občany. Stejně přistupuji k jakékoli jiné skupině obyvatel nebo jednotlivci ve složité životní situaci, kteří se na mě obrátí. Je to moje práce.

Přikládám odkaz na tento otevřený dopis ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama