ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2012 15:55:57

Politická stávka potřebuje jasné mantinely

Politická stávka potřebuje jasné mantinely

Namísto konstruktivního dialogu vedou odboráři – a to nejen ti čeští - boj s vládou a podkopávají jakékoliv racionální snahy o ozdravení evropské ekonomiky.

Často formou politické stávky, která je odůvodněna nespokojeností s přijímanými úsporami a reformami. Jak u nás ukázaly loňské protesty v dopravě, pro stávky politického charakteru doposud chybí jasné právní mantinely. Očekávám, že je stanoví nový zákon o stávce, který právě připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Předně je třeba zdůraznit, že stávka – tedy částečné či úplné přerušení práce – by měla být vždy až krajním řešením. V důsledku finančních a dluhových problémů jsou však stávky v EU v poslední době stále častější. Stanovení férových pravidel, které neomezí právo na stávku, současně ale neohrozí chod státu a osobní svobody a majetek běžných občanů, je proto z mého pohledu na výsost aktuální téma.

Právo Evropské unie podmínky, za kterých je možné v jednotlivých členských státech svolat a uskutečnit stávku, neupravuje a právo na stávku je tedy prováděno právními řády jednotlivých států. Politickou stávku ale toleruje málokterý z nich. Například v Dánsku je vyvolání stávky z ryze politických důvodů možné pouze v omezené míře. Ve Francii jsou pak stávky s politickým podtextem obvykle tolerovány k hájení sociálních zájmů. V Německu je povolena pouze stávka vztahující se ke kolektivní smlouvě a řádně vyhlášená odbory, přičemž stávky se nesmějí účastnit státní zaměstnanci. Ve Velké Británii je stávka, která se nevztahuje ke sporu mezi zaměstnanci a konkrétním zaměstnavatelem, zakázána úplně.
 
U nás je právo na stávku zakotveno v ústavě a v zákoně o kolektivním vyjednávání. Ten určuje výhradně pravidla pro stávky konané v souvislosti s kolektivním vyjednáváním. Stávky jiného typu jsou možné, ale jejich průběh a pravidla upraveny doposud nebyly.

Chystaný zákon tak bude v jistém smyslu průlomový. Zcela jistě nikomu neupře právo na stávku a právo prostřednictvím stávky bránit své hospodářské či sociální zájmy. Podle mého názoru by měl ale především pokrýt případy stávek mimo kolektivní vyjednávání, zvýšit právní jistotu ohledně vymahatelnosti práva na stávku, snížit počet možných soudních sporů o nezákonnost stávky a minimalizovat ekonomické dopady. Očekávám, že ministerští úředníci projeví v průběhu přípravy paragrafového znění dostatek odvahy a nezaleknou se tlaku odborů ani jiných zájmových skupin. Že co nejdříve předloží do poslanecké sněmovny takový návrh, který bude tyto priority bez výjimky naplňovat a legislativní díru v úpravě stávky dostatečně zaplní.

Stávka jako prostředek obrany sociálních zájmů obyvatel má své opodstatnění. Odbory by ji ale neměly zneužívat k radikalizaci, brát si běžné občany jako rukojmí a jen na základě nesouhlasu s reformami vyhrožovat legitimně zvolené vládě jejím svržením. Kdo není s vládnutím v zemi spokojený, může bez omezení využít právo shromažďovací. To představuje jasné politické právo, které je garantované každému občanovi bez rozdílu. Sáhli po něm nakonec i odboráři, kteří na tento víkend svolali protestní akce proti vládní politice. Je to bezpochyby lepší způsob, jak projevit svůj pohled na svět, než vyhlašováním stávek, které ochromují ekonomiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama