ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2012 16:19:00

Změna dosavadního způsobu myšlení o energetice

Změna dosavadního způsobu myšlení o energetice

Spolu s německou (anti)jadernou revolucí bude třeba přehodnotit i náš dosavadní způsob myšlení o energetice.

Energetický model založen na skutečnosti, že elektřina je vyráběna centrálně v několika velkých elektrárnách, ať již jaderných či uhelných, je nyní kvůli německé jaderné revoluci zpochybňován. Spolu s centrální výrobou elektřiny jsou v ohrožení i obchodní plány a zisky velkých energetických společností. Žádná revoluce není bez následků či případných obětí.   Decentralizovaný energetický model Nový německý energetický systém by se měl skládat z mnoha decentralizovaných, technologicky inteligentních a vzájemně propojených obnovitelných zdrojů energie z větru, slunce, vody či biomasy. V záloze by pak mělo zůstat několik uhelných elektráren. Budou však tyto zdroje a jimi vygenerovaná elektrická energie postačující pro největší evropskou ekonomiku?

To zatím nevíme. To, co víme, je skutečnost, že současných 17 německých jaderných elektráren vykazuje zisk kolem 4 miliard eur a obrat 7,5 miliard eur. A tato čísla budou, spolu s jadernými elektrárnami, minulostí. Dočasně, před úplným přechodem na obnovitelné zdroje, bude tento výpadek pokryt uhelnými elektrárnami. Uhelné elektrárny však, na rozdíl od jaderných, produkují emise CO2. Do hry čísel tak vstupuje položka v podobě emisních povolenek. Na povolenkách bude muset uhelné odvětví zaplatit 4,2 miliard eur ročně již od příštího roku, což jsou finance, které podstatně ovlivňují hospodářské výsledky energetických firem.  

Němečtí energetičtí obři
Pozorně je zkoumají především čtyři největší německé energetické společnosti: E.ON, RWE, Vattenfall a EnBW. Tyto společnosti ovládají více než 80% německého trhu s energiemi. Do nedávna ještě do obnovitelných zdrojů a nových technologií příliš neinvestovaly, alespoň ne přímo v Německu. Proč také, když jejich zisky z jádra a uhlí byly více než přiměřěné. Situace se však změnila a investice do obnovitelných zdrojů započaly.   Německé rozhodnutí odchodu od jádra se tak stává kromě politického i ekonomickým rozhodnutím. Více se investuje do využívání obnovitelných zdrojů energie a vývoje nových technologií, což mění obchodní plány energetických společností. Strašákem pro všechny je číslo 3 800, což je v km vyjádřená délka přenosové soustavy, kterou je potřeba co nejdříve vybudovat. Výstavba nových přenosových sítí se zpožďuje a investorům hrozí velké ztráty. Příkladem je investice společnosti RWE do stavby větrných farem na severu Německu a zpožďující se stavba vládou slíbené rozvodné sítě.  

Politický a ekonomický úspěch  
K dosažení energetického úspěchu bude muset Německo zvítězit na dvou úrovních, politické a ekonomické. Německé politické rozhodnutí vlády o odchodu od jádra a jeho podpora občanů je jedna věc. Samotná realizace a ekonomický úspěch je pak věcí druhou, neméně podstatnou. Případný nový energetický model musí prokázat svoji ekonomickou životaschopnost, funkčnost a dlouhodobou udržitelnost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama