Ing. Monika Červíčková

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2020 22:20:39

Prodejům psů a koček na parkovištích a benzínkách možná brzy odzvoní

Prodejům psů a koček na parkovištích a benzínkách možná brzy odzvoní

Nabídka předání štěněte či kotěte na parkovišti nebo jinde mimo místo chovu bývá varovným signálem, že zvíře pochází z množírny. Přesto k takovým obchodům v praxi dochází.

Přítrž podobným praktikám chce nyní udělat poslankyně Monika Červíčková, která prosazuje zákaz prodeje a darování psů a koček na veřejném prostranství. Její pozměňovací návrh k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání projedná Sněmovna už v březnu.

Podvyživené fenky přežívající v otřesných podmínkách, štěňata a koťata zavřená v těsných klecích… pohled jako z hororu, který je bohužel realitou českých množíren. Obchodu s domácími mazlíčky, k němuž často dochází na parkovištích nebo benzínových pumpách, by však už brzy mohla zasadit ránu změna legislativy. Právě na pokoutné praktiky množíren totiž reaguje pozměňovací návrh poslankyně Moniky Červíčkové k vládní novele zákona na ochranu zvířat proti týrání:

„Cílem mého návrhu je uzákonit zákaz prodeje či darování psů a koček na veřejném prostranství, a to pod hrozbou pokuty. Ta by v případě porušení zákazu mohla být chovateli uložena až do výše 200 tisíc korun. Návrhem reaguji na soubor legislativních změn, které již byly v rámci snahy eliminovat překupnictví a činnost tzv. množíren přijaty. Případy z praxe přitom ukazují, že ne vždy jedou lidé cíleně kupovat domácí zvířata na parkoviště nebo benzínky. Někdy se tak děje v důsledku podvodu, kdy prodávající na poslední chvíli změní místo předání a zájemce oklame," vysvětluje Červíčková, která už v loňském roce úspěšně prosadila povinnost čipování psů do tří měsíců věku štěněte, nejpozději pak při jeho předání novému majiteli.

Návrh vítá i Státní veterinární správa - podle ústředního ředitele Zbyňka Semeráda jde v boji proti množírnám o krok správným směrem, který zároveň nijak neohrozí poctivé chovatele: „Osobami, které množírny provozují, jsou často veřejná prostranství využívána k prodeji nebo předání zvířete novému chovateli. Veřejným prostranstvím se přitom rozumí všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Zároveň se navrhuje, aby výjimku z uvedeného zákazu měla veřejná vystoupení se zvířaty konaná zejména za účelem výchovy, vzdělávání, reklamy nebo soutěže - tedy typicky kynologické výstavy,“ uvedl.

A podobně se vyjadřují neziskové organizace. Jak dodává advokátka a předsedkyně odborné platformy ANIMAL EYE Zuzana Rennerová, která se na návrhu také podílela, po zákazu prodeje psů a koček ve zverimexech, jež už součástí vládní novely je, se jedná o „… další významný nástroj navyšující nejenom úroveň welfare a ochrany zdraví zvířat, ale také právní jistotu zájemců. Lidé by se měli zajímat o rodiče mláděte a místo chovu, ze kterého štěně či kotě pochází." 

Právní úprava zakazující prodej a darování zvířat na veřejném prostranství platí i v jiných členských státech Evropské unie, například v sousedním Rakousku nebo Maďarsku. Časté jsou také zákazy předání psů na ulicích a tržištích, konkrétně v Polsku, Bulharsku, Chorvatsku, Řecku, Francii nebo Švédsku. K pozměňovacímu návrhu Červíčkové dal tento týden souhlasné stanovisko sněmovní Zemědělský výbor: jestli jej podpoří i ostatní poslanci, bude zřejmé už v březnu, kdy ho v rámci druhého čtení projedná plénum. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama