Ing. Pavel Kohout

  • BPP
  • Opatovice nad Labem
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2015 16:50:08

Kam dát dítě do školky? Kamkoliv!

Kam dát dítě do školky? Kamkoliv!

Obec Opatovice nad Labem přišla v nedávné době o dotační titul díky neprůkaznému nárůstu obyvatelstva. Ten se dá totiž reálně státu dokázat pouze zvýšeným zájmem o trvalý pobyt.

 Nemít jako obec dotační titul s sebou nese spousty úskalí, s kterými každá obec rok co rok v České republice bojuje, jak může. Nabízí se otázka, jak donutit člověka, jež v obci bydlí, k tomu aby si nechal přepsat trvalý pobyt. A proč? Protože jeho samotného to k ničemu nezavazuje. Ovšem lidé si již neuvědomí jednu zásadní věc, a tou je, nakolik přepsáním trvalého pobytu pomůžou samotné obci. 

Například jednou z nejdůležitějších odpovědí na otázku, proč si založit trvalý pobyt v dané obci, kde žiji, by mělo být přednostní umístění dítěte ve školce, či škole. Zde se ovšem dostáváme k jisté anomálii školského zákona, který nic takového ve svém současném znění neřeší. A o to je těžší přemluvit v podstatě kohokoliv k trvalému pobytu.

V současné verzi je zákon postaven tak, že rok před školní docházkou může každý rodič nechat zapsat své dítko v jakékoliv školce, která se mu líbí, nebo která je blízká třeba například místu, kde pracuje. Bohužel, když zákon v aktuální podobě převrátíme ad absurdum, dostaneme se do situace, kdy onen rodič může v okolí 30 kilometrů, kde si hodlá koupit do budoucna dům, objet autem veškeré obce a své malé dítko na poslední rok před školní docházkou zapsat do všech školek.

Samozřejmostí zákona jsou však také stanovy, jež obcím určují jak se v této situaci zachovat. Nejedná se však o nic složitého. Zákon totiž obcím stanovuje jakékoliv dítě rok před školní docházkou přijmout. Rodič tedy tak může mít trvalé bydliště klidně i spousty kilometrů jinde. 

Díky této anomálii ve školském zákoníku vzniká obcím hned několik problémů. Jedním z nich jsou plné školky dětí, které z valné většiny nemají trvalý pobyt v dané obci a dalším problémem jsou například stížnosti rodičů, jež trvalý pobyt v obci mají, ale své děti musí vozit do přilehlé obce, kvůli této přeplněnosti. Nehledě na nejzásadnější problém, jímž je financování. 

Obec se nerozrůstá, protože nemá nárůst trvalých pobytů, nemá tedy nárok na větší dotace. Nároky na školky a na zaměstnance jsou však rok od roku vyšší a obec tak peníze na provoz musí vyhledat na úkor dalších důležitých projektů. Což může mít za následek problémy další. Jedná se o začarovaný kruh, jenž by se vyřešil novou úpravou školského zákona. V rámci všech obcí a rodičů doufejme, že se tak co nejdříve stane. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama