Ing. Pavel Kováčik

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2014 18:52:26

Dejte nám i to, co nám nepatří

Dejte nám i to, co nám nepatří

Národní galerie, Lesy České republiky, Pozemkový úřad a mnoho dalších institucí je doslova zavaleno žádostmi o restituce.

Mnohé z nich jsou naprosto neoprávněné, argumenty plavou na vodě. Např. Národní galerii požádaly různé církve o vrácení zhruba 520 uměleckých děl. Připadá mi to naprosto nemístné. Některá díla byla draze restaurována, některá zdůvodnění, proč by je měly církve dostat zpátky, nelze akceptovat. Klášter v Broumově, ve kterém již mniši dávno nežijí, podal obrovské množství žádostí. Odborníci říkají, že je to ilustrační případ, kde se o oprávněnosti těchto restitucí dá důvodně pochybovat, ať už z nedostatku profesionality nebo z přesvědčení, že o co požádají, to dostanou zpět, ponechaly církve zaslání žádostí až na samý konec minulého roku. Církve se mnohdy obracejí na instituce, které s restitucemi nemají nic společného. Možná by měli všichni zauvažovat nad tím, že ani benevolence státu nemusí být bezbřehá, a proto KSČM i nadále trvá na referendu. Bylo by totiž smutné, abychom se dívali na prázdná muzea a vlastníky pozemků se staly zahraniční subjekty. Pokora i v této oblasti, kterou tolik církve hlásají, by jim opravdu slušela.

Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama