Ing. Petr Bendl

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.03.2020 12:22:00

Není voda, les není schopen se kůrovci bránit

Není voda, les není schopen se kůrovci bránit

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2020 na téma zadržení vody v krajině a obnovy lesů proti kůrovci.

Pan kolega Holomčík navrhuje hledat pachatele, v podstatě provést forenzní audit toho, co se v těch lesích dělalo, pomocí fotografií a pomocí analýzy toho, jakým způsobem se chovali lesáci v okamžiku, kdy se ten kůrovec objevoval, asi není nic jiného, než že se snažíme dopídit toho, kdo to zavinil. Nicméně já podtrhuji, že to zavinil především fakt, že není voda, že ten les byl natolik oslaben, natolik neschopen se bránit kůrovci, že mu nakonec podlehl a bude podléhat ještě minimálně ty tři až pět let.

Jenom pro ty z vás, kteří to možná ani nevíte - já jsem to taky donedávna nevěděl - před těmi 250 lety nebo někdy kolem roku 1750 bylo na území České republiky něco málo více než 1 mil. hektarů lesů a dnes je na území České republiky registrovaných 2,6 mil. hektarů, přičemž to je to oficiální číslo. Neoficiální je zcela určitě větší než 3 mil. hektarů. Takže my máme za posledních 250 let na území České republiky, a v tom s vámi souhlasím a říkal to tady i kolega Martinů, že jsme někdy zcela neuváženě vysázeli lesy tam, kde v podstatě v minulosti, a ne zrovna krátké, nikdy nebyly. Nicméně nemá smysl dneska vinit ty, kteří to před těmi 100, 150 nebo možná 70 lety učinili. My se teď musíme především dívat do budoucna a hledat řešení, jak zamezit těm škodám, které v podstatě nedostatek vody způsobuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama