ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2019 19:09:00

Centrální park na Chodově po revitalizaci - přibyly stromy, cesty i mobiliář

Centrální park na Chodově po revitalizaci - přibyly stromy, cesty i mobiliář

Revitalizace západní části Centrálního parku na Chodově v Praze 11, na níž pracovaly od jara 2018 Lesy hlavního města Prahy, byla nedávno dokončena.

V parku vznikla nová cestní síť, prodloužila se cyklostezka, přibylo 111 stromů, altán, 22 laviček, dva stoly a osm odpadkových košů. Park dostal i nové veřejné osvětlení a na volné ploše o rozloze cca 7 350 m2 byly také založeny trávníky.

Práce se dotkly celé západní části parku, který vyplňuje prostor mezi panelovými domy Jižního Města a pod nímž vede trasa metra C mezi stanicemi Opatov a Háje. Revitalizaci plochy o rozloze cca 42 tisíc m2 financovalo hlavní město Praha prostřednictvím odboru investičního Magistrátu hl. m. Prahy, celkové náklady činí 13,5 milionu korun včetně DPH.

„Nový park na Chodově nabízí po rekonstrukci skvělé možnosti jak k odpočinku, tak ke sportovním a venkovním aktivitám. Přibyla nová zeleň a nové stromy. To nám pomáhá v boji proti suchu a tepelným ostrovům, které v horkých letních dnech sužují obyvatele Prahy," uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček.

Novou cestní síť tvoří 550 metrů asfaltové komunikace, 1220 metrů mlatových a 55 metrů dlážděných cest. Dlažebními kostkami bylo zpevněno i dalších zhruba 1200 m2 plochy. Vedle hlavní promenádní cesty stojí nový ocelový altán o velikosti 9,2 x 5,2 metru s dřevěným pláštěm a plachtovou stříškou. U parkových cest je rozmístěno osm nových ocelových odpadkových košů a 22 lavic, které na dvou místech doplňuje bytelný stůl z dubu a oceli pro pořádání pikniků. Nově zavedené veřejné osvětlení v západní části parku tvoří pět stožárových lamp a 54 odolných zemních LED svítidel, která v celé délce osvětlují hlavní asfaltovou komunikaci. LED světly je vybaven také nový altán.

Kolem parkových cest a ve skupinách na travnatých plochách Lesy hl. m. Prahy vysadily celkem 111 listnatých stromů. Jsou mezi nimi především různé druhy javorů, habry obecné, břízy bělokoré, duby letní, jasany ztepilé či lípy srdčité i velkolisté. Své zástupce tu mají také ovocné stromy, například třešeň ptačí nebo višeň turecká. Kromě nových stromořadí a skupin stromů byly v parku v rámci vegetačních úprav založeny také nové parkové trávníky. Na upravené a odplevelené plochy o celkové rozloze cca 7 350 m2 Lesy hl. m. Prahy dodaly novou zeminu a plocha byla oseta směsí trav, které vykazují dobrou pokryvnost a dokážou odolávat mechanické zátěži.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama