ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2019 19:06:00

Praha opravila zapomenutou technickou památku

Praha opravila zapomenutou technickou památku

V Letenských sadech byla obnovena jedna ze zapomenutých pražských technických památek, část původní lanové dráhy.

Hlavní město Praha nechalo prostřednictvím svého odboru ochrany prostředí nákladem 2,3 milionu korun upravit novou vyhlídku v místě její bývalé horní stanice.

Krásná vyhlídka vznikla citlivou úpravou celého prostoru s využitím zbytků opěrných stěn, základů původní budovy a repasovaného originálního zábradlí. Kouzlo vyhlídky ještě dokresluje jemné noční osvětlení, symbolizující zaniklou trasu původní dráhy. Samotná stavba byla ještě doplněna o nově vysazený javor.

„Místo bylo dlouhodobě značně neupravené a zanedbané. Zbytky zdí byly v havarijním stavu. Rozhodli jsme se tohle místo dát do pořádku, zvelebit jej a vytvořit tak novou vyhlídku a místo pro toulky po Letenských sadech. Tato úprava také zamezí potenciální erozi svahu,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlubuček.

Původní lanová dráha byla zprovozněna 31. května 1891. Nejprve byla poháněna podobně jako její známější petřínská lanovka tzv. systémem vodní převahy, později v roce 1903 elektrifikována podle projektu Františka Křižíka. V této podobě fungovala až do roku 1922, ale v roce 1926 byla lanovka přestavěna na pohyblivé schodiště, které bylo v provozu do roku 1935. V letech 1949– 1951 pak obě stanice a trasa dráhy zanikly při výstavbě Letenského tunelu.

V místě je pro návštěvníky parku instalována dvojjazyčná informační tabule

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama