Ing. Petr Měřínský

  • ANO 2011
  • Přerov
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2020 4:33:00

Naše tolerance nemůže být bezmezná

Naše tolerance nemůže být bezmezná

Přerov má další zónu, která v centru vystaví „stopku“ lidem pobírajícím dávky na bydlení.

Už dva a půl roku má město Přerov šest problémových ulic v bezdoplatkové zóně – což prakticky znamená, že se sem nenastěhují potenciální potížisté, pobírající doplatek na bydlení. Jedná se především o ulice v okolí nádraží, a to je vnímáno jako sociálně vyloučená oblast. Teď se tyto zóny rozšíří až do centra Přerova, které se v posledních letech potýká s nepřizpůsobivými lidmi, žijícími v pronajatých bytech. Opatření, jež vzniklo na návrh rady, zasáhne Masarykovo náměstí a ulice Kratochvílovu, Wilsonovu a část Palackého.

„Řada lidí, kteří tu bydlí, patří k dlouhodobě nezaměstnaným, jsou závislí na systému sociálních dávek, mají na svědomí kriminální delikty, zneužívají alkohol, drogy – a svým chováním narušují pocit bezpečí lidí bydlících či podnikajících v blízkém okolí,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba.  Připomněl, že nezanedbatelná část rodin, které v centru žijí, má dluhy vůči Přerovu, které jsou prakticky nevymahatelné, kvůli nim se zvyšují výdaje na pořádek a čistotu – a také musí být celá lokalita více pod dohledem policie. „Naše tolerance nemůže být bezmezná, chceme chránit slušné lidi před těmi, pro které je porušování pravidel normou, proto jsme zavedli toto opatření,“ zdůraznil primátor Přerova Petr Měřínský.

Radní ovšem sami o takzvaném opatření obecné povahy nemohli rozhodnout – to nespadá do jejich kompetence, proto v únoru pověřili náměstka Koubu, aby podal přerovskému magistrátu žádost o vydání opatření, které vyčlení ulice, v nichž nově příchozím nájemníkům nebude vyplácen doplatek na bydlení. Proti návrhu se do konce května nikdo neodvolal, proto teď může vejít v platnost. Od středy 3. června bude opatření po dobu patnácti dnů vyvěšeno na elektronické úřední desce, takže definitivě by mělo platit od 18. června.

Jaký je výsledek dva roky starého opatření?

Začátkem roku 2018 se dostala do bezdoplatkové zóny takřka celá přednádražní čtvrť, čítající ulice Husova, Kojetínská, Škodova, Tovačovská a Tovární - a opatření mířilo i do Dluhonské ulice, která byla pověstná ubytovnami. A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. „Předtím žilo v Přerově v 16 ubytovnách 497 lidí. Koncem roku 2018 se počet ubytovaných snížil na 350 osob a v?roce 2019 došlo k?dalšímu snížení na 308 osob – a méně je tím pádem i ubytoven,“ shrnula vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

O takzvanou bezdoplatkovou zónu se zasazovali vloni také lidé z Velké Dlážky a Jilemnického ulice, kteří se potýkají s problémovými sousedy v pronajatých bytech - ale tato část Přerova se prozatím do systému zón nedostala, neboť potíže, které tu jsou, ještě nenaplňují ve všech ohledech znaky, umožňující vyhlášení zóny bez doplatku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama