Ing. Petr Měřínský

  • ANO 2011
  • Přerov
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.07.2019 20:58:00

Nutit brněnskou společnost, aby dotovala nevýdělečné trhy, nemůžeme

Nutit brněnskou společnost, aby dotovala nevýdělečné trhy, nemůžeme

Uprostřed léta se v Přerově řeší Vánoce. Pořadatel vypověděl smlouvu, trhy byly prodělečné.

I když zima ještě ani neklepe na dveře a léto je v plném proudu, přerovští radní se museli na červencové radě zabývat problémem, který se týká adventního času.

Provozovatel - který měl pro Přerov zdarma pořádat do roku 2027 vánoční trhy včetně kulturního programu - totiž městu vypověděl smlouvu. Po dvou letech provozu a nemalých vstupních nákladech napsali zástupci společnosti RK Invest radním dopis, že přerovské Vánoce jsou pro ně ztrátové – a oni nehodlají letos trpět dalším deficitem. Vloni prodělali 600 tisíc korun.

„Na stole máme dohodu o ukončení koncesní smlouvy a se situací se musíme vypořádat. Nutit brněnskou společnost, aby dotovala nevýdělečné trhy, nemůžeme. Nutit Přerovany, aby chodili na náměstí a více dali prodejcům vydělat, také ne. Pověřili jsme proto ředitele Kulturních a informačních služeb města Přerova, aby do srpna našel řešení – včetně návrhu rozpočtu,“ řekl primátor města Přerova Petr Měřínský. Jisté je, že jestliže v letech 2017 a 2018 Přerov za vánoční oslavy - vyjma převozu stromu na náměstí - neplatil z pokladny nic, letos už to zadarmo nebude.

Až do roku 2016 pořádaly kulturní část vánočních trhů Kulturní a informační služby města Přerova, jarmark měly na starosti Technické služby města Přerova. Každoročně město investovalo do měsíčního programu přes milion a půl. Mnohým Přerovanům se ale městské Vánoce nelíbily.  „V roce 2016 podrobili trhy kritice – kritizovali stánky, jejich obsah, mnozí nebyli spokojeni s programem. Na začátku roku 2017 se proto tehdejší radní rozhodli, že adventní oslavy by měla pořádat profesionální společnosti, která vzejde z výběrového řízení,“ vzpomněla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná. Scénář byl nastaven stejně jako v mnoha jiných městech. Hledala se firma, která trhy zorganizuje a bude mít co nejmenší nároky na kasu města. Jinými slovy – firma, která bude umět vydělat na trzích tak, aby už město nemuselo platit ani kulturní program. Společnost RK Invest splňovala všechny požadavky – včetně zkušeností s pořádáním trhů v Olomouci a Pardubicích.

Pořadatelé v souvislosti se svým rozhodnutím odstoupit od smlouvy připomněli, jaké investice si příprava vánočních trhů v novém kabátě vyžádala. Ještě před první sezónou pro Přerov pořídili mobiliář a osvětlení za 3 miliony 800 tisíc korun, značné vlastní prostředky investovali také do kulturního programu, který zahrnoval koncerty a divadelní představení. Zatímco ale v prvním roce lidé změnu vcelku přivítali, při druhém ročníku se množila kritika - podle RK Invest neopodstatněná.

„Nespokojenost Přerovanů vedla v praxi k tomu, že tržby prodejců na náměstí klesaly. Návštěvníci si na bezplatný kulturní program v centru Přerova nosili termosky s vlastním punčem, případně trávili čas u restaurací v blízkosti trhů, kde si soukromí podnikatelé otevřeli vlastní stánky. S ohledem na to, že tito se na rozdíl od provozovatelů vánočních trhů nepodílí na úhradě kulturního programu, mohli pak logicky nabízet nižší ceny,“ uvedl za RK Invest Petr Ilgner. Poslední možnost ke zlepšení situace viděli pořadatelé v otevření kluziště - jako je tomu například v Olomouci. „Ukázalo se ale, že Přerované či jejich zastupitelé o kluziště zřejmě nestojí a mobilní ledovou plochu pořídit nechtějí. Souhrn těchto negativních aspektů vede nasmlouvané prodejce k tomu, že ztrácí o vánoční trhy v Přerově zájem – a nám hrozí ekonomické ztráty,“ konstatoval Petr Ilgner.

Řešení situace teď musí najít ředitel KISu Jaroslav Macíček, který říká: „Budeme dělat všechno pro to, abychom vánoční trhy letos měli – a to i s kulturním programem. Musíme do konce prázdnin najít vhodné řešení.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama