Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2013 20:54:33

Dvě scény a jedná zpráva z VZP - plať

Dvě scény a jedná zpráva z VZP - plať

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, argument, že zdravotnictví potřebuje pomoci, chápeme a vnímáme velmi silně.

Zvýšení platby za státního pojištěnce má být záchranný nouzový kruh. Určitě rozumím argumentům o vlivu zvýšení DPH na ceny lékařské péče.

Podobné špatný dopad na hospodaření zdravotních zařízení bude mít oslabování kurz koruny, do kterého se pustila ČNB. Všechno to je jasná zpráva pro českého daňového poplatníka. Zpráva zní plať.

Než zvedneme ruce, chci pro naši informaci připomenout dvě mediální vystoupení ředitelů VZP.

Scéna první radiožurnál bývalý ředitel VZP Horák cituji:

„My děláme elektronické aukce na léky, které se používají pouze v nemocnicích. Tam nastává vyjednávání o cenách a, tam v některých případech ty ceny klesají o 80%, což znamená, místo toho, aby ten lék stál 100, tak stojí 20 korun. Podobný potenciál je u řady léků a kdybychom dostali kompetence, které se dnes týkají jenom vlastně několika desítek preparátů v té nemocniční péči, třeba u zdravotnického materiálu, který stojí desítky miliard korun, tak tam by došlo k obrovským úsporám. Stejně se to týká těch léků, které nejsou jenom pro nemocniční použití.“

Scéna druhá, krátká, časopis Euro, ředitel Kabátek cituji:

„Například v oblasti zdravotních prostředků či léků bychom mohli snížit nákladové ceny pomocí aukce. Konec citátu.“

Vážené kolegyně a kolegové, veřejné zdravotnictví nepotřebuje záchranné kruhy. Potřebujeme hlavně přinutit odpovědné odpovědně hospodařit s veřejnými prostředky a potřebujeme vyrovnat v dobrém i zlém postavení VZP a ostatních zdravotních pojišťoven. Pokud to neuděláme, tak budeme dělat dál blbce z daňových poplatníků a posílat miliardy do černé díry. Pokud to neuděláme, nemáme právo žádat další peníze od lidí. České zdravotnictví přece není zadarmo.

Lidem jsme pouze zaručili, že když budou platit solidárně a prostřednictvím státu, tak to bude pro ně výhodnější.

Na jednání poslaneckého klubu Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury jsme se rozhodli zvýšení platby podpořit. Se zaťatými zuby a naposled. Pouze s ohledem na možné akutní dopady zhoršení zdravotní péče pro občany. Nepřidáme se k pokryteckému opozičnímu vystoupení ODS a TOP 09. Jim nikdy nešlo o nápravu nepořádku ve zdravotnictví, ale o kontrolu nepořádku ve zdravotnictví.

Jak dokazují citovaná mediální vystoupení ředitelů VZP, jsme dnes bohužel v situaci, kdy zdraví, životy lidí a sociální situace pracovníků ve zdravotnictví jsou spolehlivým rukojmím velkého byznysu s veřejnými prostředky.

Máme dvě možnosti. Buď to změníme, nebo dál budeme hrát divadlo a drát z lidí peníze. Naše politické hnutí připraví a také konstruktivně podpoří návrhy, které přinesou do systému veřejné zdravotní péče větší hospodárnost, odpovědnost a průhlednost.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama