Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2022 22:21:00

Prodlužováním nouzového stavu vláda zakrývá neschopnost řešit uprchlickou krizi

Prodlužováním nouzového stavu vláda zakrývá neschopnost řešit uprchlickou krizi

Komentář na facebookovém profilu k nouzovému stavu

 Fialova vláda prodlužováním nouzového stavu zakrývá svou neschopnost řešit uprchlickou krizi. Poslanci vládních stran SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN prosadili ve Sněmovně prodloužení nouzového stavu o další měsíc, až do konce letošního června. Pro prodloužení nouzového stavu o 14 dnů hlasovali i poslanci hnutí ANO. Všichni poslanci hnutí SPD opakovaně hlasovali proti. Vláda svůj požadavek na prodloužení nouzového stavu zdůvodňovala náporem uprchlíků z Ukrajiny a potřebou řešit problémy s jejich ubytováním. To považujeme za naprosto nedostatečný důvod pro nastolení režimu nouzového stavu pro celou zemi.

Ubytování uprchlíků lze řešit za pomoci standardní legislativy, dohodou mezi vládou a vlastníky nemovitostí či prostřednictvím opatření, kterými disponují hejtmani a krajské samosprávy. Vláda navíc měla již více než tři měsíce na to, aby normy potřebné pro řešení jevů spojených s uprchlickou krizí, za což nese veškerou odpovědnost, vypracovala a předložila Sněmovně k projednání.

Hnutí SPD pokládá nouzový stav za naprosto mimořádný prostředek zvýšení pravomocí vlády a omezování lidských práv a svobod a nevidí nyní žádný důvod pro jeho další existenci a prodlužování. Vláda si prosazováním neustálého prodlužování nouzového stavu pouze vynucuje mimořádné pravomoci na úkor transparentnosti vůči vlastním občanům, a vyhýbá se tak možnostem kontroly svých opatření ze strany opozičních poslanců. Zároveň jde z její strany o způsob, jak zakrýt svou vlastní neschopnost řešit uprchlickou krizi. S takovým postupem nemůže hnutí SPD nikdy souhlasit!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama