Ing. Radim Fiala

  • SPD
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2010 17:10:00

Řeč na 76. schůzi PSP ČR 2.3.2010

Řeč na 76. schůzi PSP ČR 2.3.2010

Za naprosto špatné považuji zdůvodnění vládního návrhu v důvodové zprávě, kde se uvádí, že hrozí velká národohospodářská škoda. Doplním tuto skutečnost slovy: hrozí, že skupina osob způsobí tuto velkou národohospodářskou škodu.

Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, pane předsedo vlády, vážené kolegyně, kolegové, o legislativním procesu zákona o dani z přidané hodnoty a o kvantifikaci dopadů přijetí tohoto zákona na státní rozpočet již bylo řečeno mnoho. Mě samozřejmě také zajímají principy celé této situace, protože se v budoucnu mohou stát precedentem.

Musím však hned v úvodu říci, že podporuji zaměstnanecké výhody, protože je považuji za legitimní způsob, jakým může zaměstnavatel motivovat své zaměstnance. Je to dobrý způsob, jak budovat hrdost svého zaměstnance k firmě, kde pracuje. Přeji zaměstnavatelům a odborovým organizacím, aby se vždy dohodli v rámci kolektivního vyjednávání na takové míře zaměstnaneckých výhod, která bude posilovat jejich vzájemné vztahy.

Předložený vládní návrh je však o něčem jiném. Říká občanům, že přispějí na výhody jedné privilegované skupiny. Tomuto pokusu říkám zdvořilé, ale jasné ne. Za naprosto špatné považuji zdůvodnění vládního návrhu v důvodové zprávě, kde se uvádí, že hrozí velká národohospodářská škoda. Doplním tuto skutečnost slovy: hrozí, že skupina osob způsobí tuto velkou národohospodářskou škodu.

Podobné zdůvodnění je čistým popisem vydírání a nedovedu si představit, co by nám vláda navrhla podle tohoto rozhodovacího algoritmu v případě hrozby nějakou cizí agresí. Ustupovat podobnému chování je nemravné a podobným hrozbám je třeba čelit. Čelit právě v zájmu občanů, za jejichž daně máme odpovědnost. Děkuji. (Potlesk zprava.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama